H ανάπτυξη που θέλει να ενισχύσει με 72MW το δίκτυο της ΑΗΚ σε βάθος πενταετίας

Μια νέα μεγάλη ανάπτυξη πρόκειται να υλοποιηθεί στη Λευκωσία, η οποία έρχεται για να ενισχύσει τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί.

Συγκεκριμένα, σε δημόσια διαβούλευση ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 72MW, το οποίο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Κοκκινοτριμιθιάς και Ακακίου Λευκωσίας.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και στη συνέχεια τη διάθεσή της στο δίκτυο της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει κατατεθεί, το κόστος υλοποίησης εκτιμάται στα €77.150.000,00 (εβδομήντα επτά εκατομμύρια και εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ), το οποίο θα καλυφθεί από τον Φορέα Ανάπτυξης του έργου.

Κύριοι του έργου (Φορέας Ανάπτυξης), όπως αναφέρονται στην Περιβαλλοντική Μελέτη, είναι οι εταιρείες AGM Solar Power Limited και AGM Lightpower Limited.

Χαρακτηριστικά του έργου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην προτεινόμενη μονάδα ανάπτυξης θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων ονομαστικής ισχύος 630 W έκαστο, τα οποία πλαίσια αναμένεται να εισαχθούν από το εξωτερικό.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα τοποθετηθεί αναμένεται να λειτουργήσει ως μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και αποτελεί κλασσική εφαρμογή μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της λειτουργίας των στοιχείων από τα οποία δομούνται τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και μετατροπής της σε ηλεκτρική ενέργεια

Η Περιβαλλοντική Μελέτη αναφέρει ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί σε μία, δύο ή τρεις φάσεις ανάλογα με την περίοδο που θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το κόστος της κατασκευής, την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, την χρηματοδότηση, τις διαμορφούμενες πολιτικές στον τομέα ενέργειας, καθώς επίσης και κάποιους άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Ωστόσο, το επιθυμητό είναι η υλοποίηση του να πραγματοποιηθεί σε μία φάση, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Σε περίπτωση που η προτεινόμενη ανάπτυξη υλοποιηθεί σε μια φάση, αναμένεται ότι η σύνδεση με το δίκτυο θα γίνει έως το 2026, ενώ αν γίνει σε δύο φάσεις έως το 2027 και τέλος, αν πραγματοποιηθεί σε τρείς φάσεις, η σύνδεση με το δίκτυο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2028.

Δειτε Επισης

Βλέπουν «νέες προφάσεις των Κυπρίων» στην Ελλάδα για τον GSI-Πού αποδίδουν την δυστοκία για μετοχική συμμετοχή
Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις από Αθήνα ο Γιώργος Παπαναστασίου
Πάει στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία τεσσάρων γενικών διευθυντών
Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών