H ανάπτυξη που θέλει να ενισχύσει με 72MW το δίκτυο της ΑΗΚ σε βάθος πενταετίας

Μια νέα μεγάλη ανάπτυξη πρόκειται να υλοποιηθεί στη Λευκωσία, η οποία έρχεται για να ενισχύσει τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί.

Συγκεκριμένα, σε δημόσια διαβούλευση ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 72MW, το οποίο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Κοκκινοτριμιθιάς και Ακακίου Λευκωσίας.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και στη συνέχεια τη διάθεσή της στο δίκτυο της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει κατατεθεί, το κόστος υλοποίησης εκτιμάται στα €77.150.000,00 (εβδομήντα επτά εκατομμύρια και εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ), το οποίο θα καλυφθεί από τον Φορέα Ανάπτυξης του έργου.

Κύριοι του έργου (Φορέας Ανάπτυξης), όπως αναφέρονται στην Περιβαλλοντική Μελέτη, είναι οι εταιρείες AGM Solar Power Limited και AGM Lightpower Limited.

Χαρακτηριστικά του έργου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην προτεινόμενη μονάδα ανάπτυξης θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων ονομαστικής ισχύος 630 W έκαστο, τα οποία πλαίσια αναμένεται να εισαχθούν από το εξωτερικό.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα τοποθετηθεί αναμένεται να λειτουργήσει ως μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και αποτελεί κλασσική εφαρμογή μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της λειτουργίας των στοιχείων από τα οποία δομούνται τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και μετατροπής της σε ηλεκτρική ενέργεια

Η Περιβαλλοντική Μελέτη αναφέρει ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί σε μία, δύο ή τρεις φάσεις ανάλογα με την περίοδο που θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το κόστος της κατασκευής, την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, την χρηματοδότηση, τις διαμορφούμενες πολιτικές στον τομέα ενέργειας, καθώς επίσης και κάποιους άλλους αστάθμητους παράγοντες.

Ωστόσο, το επιθυμητό είναι η υλοποίηση του να πραγματοποιηθεί σε μία φάση, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Σε περίπτωση που η προτεινόμενη ανάπτυξη υλοποιηθεί σε μια φάση, αναμένεται ότι η σύνδεση με το δίκτυο θα γίνει έως το 2026, ενώ αν γίνει σε δύο φάσεις έως το 2027 και τέλος, αν πραγματοποιηθεί σε τρείς φάσεις, η σύνδεση με το δίκτυο αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2028.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Μικρά κέρδη για το Brent, υποχώρησε το αμερικανικό αργό
Πόσες μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ χάθηκαν το 2024-Ανησυχία βουλευτών
Χωρίς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα τα οικόπεδα 2, 3 και 9-Φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ η κορεατική Kogas
Οι δασμοί Τραμπ ωθούν προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου
Επέκταση της μακρόχρονης συνεργασίας της Conercon Energy Solutions με την Huawei
«Κρίσιμος χρόνος το 2027 για να δούμε το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο στην επιφάνεια της θάλασσας»
Δεν υπόσχεται σοβαρή μείωση τιμής ηλεκτρισμού το 2025 ο Παπαναστασίου-«Είναι αδύνατο, δεν αναμένουμε θαύματα»
ΔΣΜΚ: Πρώτα αποκοπή παραγωγής από μη οικιακά συστήματα φωτοβολταϊκών
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια και κανονισμοί για ενεργειακή απόδοση-Kαταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου
Η τρίτη ιστορικά μεγαλύτερη ποσότητα εισαγωγών LNG παγκοσμίως τον Ιανουάριο-Αυξημένη ζήτηση από Ευρώπη