Καύσιμα: Ανάσα για καταναλωτές, μειωμένη φορολογία μέχρι 4 Μαΐου

Σε νόμο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως, η παράταση των μειωμένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι τις 4 Μαΐου.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με ισχύ από 3 Μαρτίου μέχρι 4 Μαΐου. Παράλληλα βουλευτές εξέφρασαν την απαίτηση όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμόσουν τον νόμο αυτό από τα μεσάνυχτα απόψε.

Σε ισχύ ο νόμος
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη υπογράψει τον νόμο με τον οποίο δίδεται παράταση στη μείωση των φόρων στα καύσιμα μέχρι τις 4 Μαΐου 2023, μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ απόψε μετά τη σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η νέα δίμηνη παράταση είχε εγκριθεί στις 22 Φεβρουαρίου, κατά την τελευταία συνεδρία της απελθούσας κυβέρνησης. Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν είχε προωθηθεί στη Βουλή, η οποία είχε διακόψει τις εργασίες της λόγω των προεδρικών εκλογών.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη σημερινή Ολομέλεια και κηρύχθηκε επείγον, ενώ είχε προηγηθεί συζήτηση σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σκοπός του νόμου είναι μειωθούν για δύο μήνες οι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης, με τους οποίους επιβαρύνονται προϊόντα συγκεκριμένων κλάσεων καυσίμων.


Διαβάστε εδώ: Έκτακτη Ολομέλεια για έγκριση της παράτασης μειωμένων φόρων στα καύσιμα

«Καμία ευθύνη στη Βουλή»

Πριν από την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη υποβολής νομοσχεδίων στη Βουλή ανήκει στους αρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με το άρθρο 80 του Συντάγματος. Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή δια της υπηρεσιακής οδού την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Με βάση τις διαδικασίες που πηγάζουν από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, πρόσθεσε, για να θεωρηθεί ότι η Βουλή θεσμικά έχει ευθύνη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στο κεφάλαιο δεύτερο σε τακτική συνεδρία της Ολομέλειας.

«Οπότε καμιά ευθύνη, καμία μνεία τέτοια μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νοουμένου ότι σήμερα εκτάκτως συνέρχεται το σώμα, σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο και έχει ανταποκριθεί αμέσως η Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε η κα. Δημητρίου.

Άλμα πέραν των 10 σεντς στα καύσιμα

Με ραγδαία άνοδο κινήθηκαν οι τιμές των καυσίμων την τρέχουσα εβδομάδα, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ψήφισε σε νόμο την παράταση των μειωμένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Διαβάστε εδώ: Επιδότηση κόστους ρεύματος για ακόμη δύο μήνες, ανάσα και για καύσιμα

Παρόλο που η Βουλή έτρεξε να προλάβει τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, εντούτοις στα πρατήρια διαπιστώθηκαν αισθητά τσιμπημένες τιμές που στην περίπτωση της βενζίνης ξεπέρασαν τα 10 σεντς το λίτρο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων, την Πέμπτη 2 Μαρτίου, ήταν €1,48 το λίτρο, με την φθηνότερη να αρχίζει από €1,404 το λίτρο και την υψηλότερη να αγγίζει το €1,52 το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η φθηνότερη τιμή πώλησης της βεζνίνης την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκε κοντά στο €1,30 ανά λίτρο.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά