Οι βραβευθέντες του ΙδΕΚ μιλούν για την τιμητική τους διάκριση

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν εδώ και καιρό για την Πολιτεία τον μοχλό ανάπτυξης κι εκσυγχρονισμού του τόπου. Η ανάγκη ενδυνάμωσης των συνεργειών μεταξύ της παραγωγής προϊόντων και της επιστημονικής έρευνας δημιουργούν νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρωταγωνιστές της καινοτομίας, άνθρωποι με σοφία και δεξιότητες καταφέρνουν να κάνουν μεγάλα βήματα για την επιστήμη και να συνεισφέρουν με το έργο τους στην εξέλιξη της χώρας.

Με πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) είναι ο εθνικός φορέας αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για αναγνώριση και επιβράβευση της άριστης επίδοσης στον τομέα της έρευνας, από το 2007 απονέμει το ετήσιο και επιβραβεύει ξεχωριστά νέους και έμπειρους ερευνητές και ερευνήτριες, σε μια προσπάθεια παράλληλης στήριξης των νέων και προβολής των διακεκριμένων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Εντυπωσιακή ήταν τελετή των Βραβείων Έρευνας που πραγματοποίησε το 2022. Για ακόμα μια χρονιά το Ίδρυμα απέδειξε πως η χώρα μας διαθέτει λαμπρά μυαλά που διαπρέπουν ο κάθε ένας και η κάθε μία στον τομέα του.

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2022» στη θεματική ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες απονεμήθηκε στον Δρ. Thilo Rehren, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου και κάτοχο της έδρας Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες.

Όσο για το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική ενότητα Φυσικές Επιστήμες & Μηχανική, αυτό απονεμήθηκε στον Δρ. Λένο Χατζηδημητρίου, Λέκτορα Ερευνητή στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής της ερευνητικής υποδομής του κέντρου σε ευφυή συστήματα ηλεκτρικής ισχύος.

Με το βραβείο στο χέρι έφυγε το βράδυ της τελετής και η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών και Άλλων Κακοηθειών & Ερευνητική Συνεργάτιδα του University of Cambridge, για τη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής.

Η δρ. Ταμαμουνά έλαβε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022».

Επίσης, η Δρ. Ιωάννα Χατζηγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμήθηκε με το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2022» στη θεματική Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Οι βραβευθέντες και βραβευθείσες επιστήμονες μίλησαν στο inbusinessnews και το ΙΝBusiness TV για τη βράβευσή τους και τη σημασία που έχει η αναγνώριση του πολυετούς έργου τους.

Ο Δρ. Thilo Rehren αναφέρει: «Το βραβείο που μου απένειμε το ΙδΕΚ ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, γιατί δείχνει ότι η Κύπρος εκτιμά πραγματικά τη συμβολή από όλους τους τομείς της επιστήμης και της έρευνας, από κάτω προς τα πάνω γεγονός που επιτρέπει την τόνωση της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας της σκέψης. Η ανθεκτικότητα της ανθρώπινης φυλής είναι εκπληκτική και η Αρχαιολογική Επιστήμη και η Αρχαιολογία γενικότερα βοηθούν στην κατανόηση και τη συγκομιδή αυτής της συσσωρευμένης γνώσης χιλιετιών. Το Βραβείο μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας».

Από πλευράς του, ο Δρ. Λένος Χατζηδημητρίου είπε: «Αυτό το βραβείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα γιατί αποτελεί αναγνώριση της ερευνητικής μου συνεισφοράς στη μετεξέλιξη των συστημάτων ηλεκτρικής ισχύος για τη μέγιστη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ιδιαίτερη τιμή και χαρά αισθάνθηκε και η Δρ. Βασιλεία Ταμαμουνά. Όπως είπε, «είναι μια αναγνώριση των κόπων και προσπαθειών μου όλα αυτά τα χρόνια και αποτελεί κινητήριο δύναμη για να συνεχίσω τις έρευνες μου στον παιδικό καρκίνο και τη λευχαιμία".

«Η απονομή του βραβείου νέου ερευνητή με τιμά ιδιαίτερα και ανυπομονώ να χρησιμοποιήσω τη χορηγία για τη συνέχιση και διάχυση της έρευνάς μου στο δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε από πλευράς της η Δρ. Ιωάννα Χατζηγιάννη, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη χορηγία θα της επιτρέψει να εδραιώσει σημαντικές συνεργασίες με εμπλεκόμενους φορείς και ακαδημαϊκούς που εξειδικεύονται στα συναφή αντικείμενα, και να διερευνήσει ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κυπριακή έννομη τάξη.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών