Επιχείρησαν το αδύνατο και τα κατάφεραν: Οι δηλώσεις των νικητών ΟΕΒ

«Προσπαθώντας για το αδύνατο, κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε κάποτε ο Σουηδός θεατρικός συγγραφέας, August Strindberg. Και ο κόπος φέρνει επιτυχία και στο τέλος επιβράβευση. Σπουδαίες προσωπικότητες και οργανωμένα σύνολα που κάνουν τη διαφορά και καινοτομούν προς όφελος της κοινωνίας έχει και η Κύπρος. Στο πλαίσιο αυτό είναι που η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ανέβασε τον περασμένο Δεκέμβρη στο πιο ψηλό βάθρο όσες και όσους ξεχώρισαν.

Ο διαγωνισμός για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2006 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και συμβάλλει στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2022, η Ομοσπονδία απένειμε τα βραβεία, στον Πρωτογενή Τομέα, στην εταιρεία Αδελφοί Ανδρέου Χοιροστάσια Λτδ για την καινοτόμο μέθοδο κλιματισμού του κτηρίου τοκετού των χοιρομητέρων, στην εταιρεία Hellenic Minerals Ltd, στον Τομέα Μεταποίησης, για την παραγωγή εξαϋδρικού θειικού νικελίου υψίστης καθαρότητας από μετάλλευμα με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας ενώ στην εταιρεία Infocredit Group Ltd δόθηκε βραβείο, στον Τομέα των Υπηρεσιών, για την καινοτόμο πλατφόρμα αξιολόγησης συναλλακτικής συμπεριφοράς echeck360.com. Στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας, τα εύσημα έλαβε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για τη δημιουργία του εργαλείου καταγραφής γονιδιωμάτων Cyprus Genome Project.

Με απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου, έγινε, εξάλλου, απονομή Τιμητικού Διπλώματος στον Δρα Φίλιππο Πατσαλή για την μέχρι σήμερα αδιάλειπτη και άκρως σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη και επιτυχημένη εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων και μεθοδολογιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας και με εφαρμογή στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Οι πρωταγωνιστές μίλησαν στο InBusinessNews για τη βράβευσή τους καθώς και για την σπουδαιότητα που χαρακτηρίζουν το έργο τους για τον τόπο.

Ηθική ανταμοιβή

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αδελφοί Ανδρέου Χοιροστάσια Λτδ, Γιώργος Ανδρέου, δεν έκρυψε τη μεγάλη ικανοποίησή του. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Αυτή η βράβευση είναι η ηθική ανταμοιβή των ανθρώπων που εργάζονται ομαδικά και με ζήλο για να πάρουν την βιομηχανία μας ένα βήμα πιο μπροστά. Εγώ ως ο συντονιστής της προσπάθειας, νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που έχω τέτοιους συναδέλφους. Σαν καινοτομία από μόνη της, μας βοήθησε να βγούμε στην κορυφή της παραγωγικότητας στον κλάδο μας, να βελτιωθεί σημαντικά το κοστολόγιο αλλά πρωτίστως να βελτιώσει σημαντικά την ευημερία των ζώων. Τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές και να τους παρακαλέσω να συνεχίσουν το θεσμό για το καλό της βιομηχανίας και της κοινωνίας».

Η εταιρεία Αδελφοι Ανδρέου Χοιροστάσια είναι μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες εταιρείες παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κύπρο με μονάδες στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Με έδρα στο χωριό Τερσεφάνου στην Λάρνακα, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στη παραγωγή ασφαλούς και ποιοτικού χοιρινού κρέατος. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 80 εργαζόμενους, διαχειρίζεται 3300 χοιρομητέρες και παράγει περισσότερους από 90000 χοίρους ετησίως.

Οι παραγωγικές της μονάδες λειτουργούν με γνώμονα την ευημερία των ζώων και με βάση ένα ασφαλές, αποδοτικό και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο και αποτελούνται από μία πολλαπλασιαστική μονάδα γενετικού υλικού, τέσσερεις μονάδες τοκετού – πάχυνσης και τρεις μονάδες πάχυνσης.

Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει μύλο ζωοτροφών δυναμικότητας 25000 τόνων τροφής ετησίως και 2 σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων με παραγωγή βιοαερίου, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς είναι 1 MWe και 1 MWth καθιστώντας την εταιρεία αυτάρκη σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Το 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας περισσεύει και διατίθεται στο Δίκτυο της ΑΗΚ σαν πράσινη ενέργεια.

Η καινοτομία ψύξης βελτίωσε αισθητά την ευημερία των ζώων, εκμηδένισε τη χρήση νερού και τις σπατάλες τροφής αφού τα ζώα διαβιώνουν σε άνετο περιβάλλον. Από την καινοτομία επωφελήθηκε και το προσωπικό που πλέον εργάζεται σε έναν ακόμη πιο άνετο χώρο όπου η ανάγκη φροντίδας των ζώων, χάρη στη νέα τεχνολογία, είναι μειωμένη στο ελάχιστο.

Αξιολόγηση και επιβράβευση

Εκ μέρους της Hellenic Minerals Ltd, ο Εκτελεστικός της Διευθυντής, Κωνσταντίνος Ξυδάς χαρακτήρισε τη βράβευση μία αξιολόγηση και επιβράβευση, «μιας τεράστιας προσπάθειας που έγινε στον τομέα της πράσινης βιομηχανικής ανάπτυξης». Σχολίασε, δε, πως ο εν λόγω τομέας είναι πολύ δύσκολος, υπό τις σημερινές συνθήκες, στην προσπάθειά του να πετύχει κανείς μια καινοτόμο δραστηριότητα και μάλιστα στην πράσινη βιομηχανία.

H Hellenic Minerals Ltd είναι μια νέα σύγχρονη μεταλλουργική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην ιστορική περιοχή της Σκουριώτισσας από το 2019. Δημιουργήθηκε μετά από ένα επιστημονικά πολυεπίπεδο και εντατικό ερευνητικό πρόγραμμα και αποτελεί φυσική συνέχεια της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των Κυπρίων μηχανικών και τεχνικών από προηγούμενες μεταλλουργικές δραστηριότητες.

Σκοπός της αποτελεί η δημιουργία και ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού βιομηχανικού έργου στον κλάδο της μεταλλουργίας, αυτού της αξιοποίησης νικελούχων μεταλλευμάτων (λατεριτών) για την παραγωγή ενός εξειδικευμένου και περιβαλλοντικά φιλικού προϊόντος, που συνιστά απαραίτητη πρώτη ύλης για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, του άλατος θειικού εξαϋδρικού νικελίου (NiS04 6Η2Ο).

Οι κυριότεροι άξονες προτεραιότητας της ΗΜ είναι η δημιουργία καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας, η προστασία του περιβάλλοντος, η απασχόληση και εκπαίδευση μεγάλου αριθμού κυπρίων πτυχιούχων και τεχνικών, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και η δημιουργία σημαντικού ύψους εξαγωγικής δραστηριότητας με ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον.

Πρωτοπόροι στο open banking

Τη σημασία που έχει για την Infocredit Group Ltd η βράβευση, τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Θεόδωρος Κρίγγου. Σύμφωνα με τον CEO, η βράβευση από την ΟΕΒ είναι μία «από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχουμε πάρει ως εταιρεία». Και πρόσθεσε: «Ως εταιρεία φημιζόμαστε για την καινοτομία μας. Η πλατφόρμα είναι ακόμα μία προσπάθεια καινοτομίας και η πρώτη open banking που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο».

Η lnfocredit Group αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο εμπορικών πληροφοριών και λύσεων σε θέματα διαχείρισης κινδύνων με εμπειρία πέραν των 50 χρόνων. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου, Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Υπηρεσίες ESG και Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Ανάκτησης Οφειλών, Τηλεφωνικού Κέντρου, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Digital Marketing.

Μέσα από ένα διεθνές αναγνωρισμένο δίκτυο στρατηγικών εταίρων, όπως Lexis Nexis Risk Solutions, Finclude, VinciWorks, CICMl ICSA, MACM, η lnfocredit Group παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις βοηθώντας τις επιχειρήσεις στην εκπλήρωση των οικονομικών, νομικών και ηθικών τους υποχρεώσεων. Με γραφεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρουσία σε Ελλάδα, Μάλτα, Ρωσία και Ρουμανία η lnfocredit Group παρέχει λύσεις και στη διεθνή αγορά.

Στην κουλτούρα του Καραϊσκάκειου η καινοτομία

Σπουδαία είναι η συνεισφορά στον Τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Το Καραϊσκάκειο ιδρύθηκε το 1996 με κύριο στόχο την οργάνωση ενός αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Επεκτείνοντας τους στόχους του με σκοπό την στήριξη ασθενών με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες, το 2005 οργάνωσε το πρώτο εργαστήριο μοριακής αιματολογίας στην Κύπρο ενώ το 2010 ίδρυσε το πρώτο ολοκληρωμένο πολυεπιστημονικό κέντρο, εξειδικευμένο στην εργαστηριακή υποστήριξη ασθενών με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες.

Σήμερα η αποστολή του Ιδρύματος εστιάζεται στην στήριξη ευάλωτων ομάδων ασθενών μέσω καινοτόμων επιστημονικών και κοινωνικών παρεμβάσεων". Σχολιάζοντας την βράβευση του Ιδρύματος, ο Εκτελεστικός του Διευθυντής, Δρ. Παύλος Κωστέας, είπε: «Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα διακρίθηκε για το "Cyprus Genome Project, ένα πρωτοποριακό έργο για τη γενετική χαρτογράφηση του κυπριακού πληθυσμού, ενός πολύπλοκου και γενετικά ανομοιόμορφου πληθυσμού, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της πλούσιας ιστορία του νησιού μας. Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, καθώς η καινοτομία αντικατοπτρίζεται διαχρονικά στην κουλτούρα, το όραμα και την αποστολή του».

Παράδειγμα προς μίμηση

Για την τιμητική διάκριση που έλαβε από την Ομοσπονδία, ο Δρ Φίλιππος Πατσαλής σχολίασε: «Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ευημερίας. Καλώ την πολιτεία να στηρίξει και να δώσει χώρο στη νέα γενιά επιστημόνων, για τη δημιουργία ενός κατάλληλου οικοσυστήματος στο οποίο η εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας θα προσφέρει οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά οφέλη στην Κύπρο μας».

Ο διαγωνισμός για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας είναι κάτω από την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής με την έμπρακτη στήριξη του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών