Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία για να παραμείνουμε σε σταθερή πορεία

Η Κύπρος γύρισε σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον τόπο μας. Συγκλίνουσα άποψη ωστόσο παραμένει ότι το διακύβευμα είναι ένα: Να κρατήσουμε τη χώρα μας σε σταθερή πορεία. Για να το πετύχουμε αυτό, βασική προϋπόθεση είναι μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία. Μια οικονομία βιώσιμη και ευημερούσα.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε μαγικές συνταγές. Ιδιαίτερα στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της πληθωριστικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και ενέτεινε η γεωπολιτική αστάθεια, χρειάζεται συγκροτημένη στρατηγική και μεθοδική δουλειά για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες:

- Το υψηλά επιτόκια: Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία, καθότι η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε αύξηση και του κόστους των επενδύσεων, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησης δανείων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν κάποια στιγμή τα ΜΕΔ. Η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία.

- Το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπήρξαν, το ΚΕΠ είχε καταλυτική συνεισφορά στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μετά την κρίση του 2013. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο. Σοβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο, στα πρότυπα αντίστοιχων σχεδίων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

- Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, το κόστος των προμηθειών και των υλικών κατασκευής.

- Την αναπλήρωση της απώλειας (όχι μόνο αριθμητικά αλλά και από πλευράς αγοραστικής δύναμης) Ρώσων τουριστών, σε συνέχεια των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η στόχευση σε νέες αγορές, η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, η βελτίωση των υποδομών, όπως και η ποιοτική ενίσχυση του προϊόντος που προσφέρουμε. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση και των εσόδων από τον τουρισμό παράλληλα με τις αφίξεις.

Όπως ο στόχος για μια οικονομία δυνατή και ευημερούσα είναι κοινός, έτσι και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική. Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση παραμένουν το κλειδί σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Με θετικό πνεύμα, εξωστρεφή στρατηγική και σωστή στόχευση θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία.

*CEO MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό