Powered by

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε κατάσταση κλονισμού

Οι χρηματιστηριακές αγορές κλονίστηκαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές διχάστηκαν μεταξύ των στοιχείων που έδειξαν υψηλή βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα τον περασμένο μήνα και των ανησυχιών για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Η αποτυχία των προβλέψεων για τη μεταποίηση της Κίνας ενίσχυσε την άποψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα παρουσιάσει ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με την περσινή περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, καθώς επανεκκινούν οι επιχειρήσεις και τα ταξίδια. Αυτό έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στις ασιατικές αγορές και το θετικό κλίμα μεταφέρθηκε στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές. Αλλά αυτά τα κέρδη εξαφανίστηκαν κυρίως μετά την πτώση της Wall Street.

Οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με πτώση, αλλά το Λονδίνο κατάφερε να σημειώσει άνοδο, παρά τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι που έπληξαν το ράλι της λίρας.

Η Wall Street κινήθηκε πτωτικά στις μεσημεριανές συναλλαγές, με τον δείκτη Dow να υποχωρεί 0,2% και τους επενδυτές να εξακολουθούν να επικεντρώνονται στις προοπτικές μεγαλύτερων αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο ή μισή μονάδα κατά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι με την αμερικανική οικονομία να υπερθερμαίνεται περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και η ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης αντικρίστηκε μέσα από την οπτική του πληθωρισμού.

«Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της Κίνας θεωρούνται ως δυνητικός μοχλός σταθερών πληθωριστικών πιέσεων που θα τονίσουν την ανάγκη για αυστηρότερη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο αναλυτής του Briefing.com, Πάτρικ Ο' Χάρι.

Οι τιμές του πετρελαίου δεν σημείωσαν την αναμενόμενη άνοδο παρά τα στοιχεία της Κίνας που υποδηλώνουν αύξηση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τι θα γίνει αν ο Τραμπ απολύσει τον Πάουελ-Το πιθανό ντόμινο
Άναψε φωτιές ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Τραμπ: Είμαστε κοντά σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία, πιθανόν και με την Ευρώπη
Βρετανία: Μείωση απασχόλησης και επιβράδυνση μισθών εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Στάρμερ