Η νέα γραμμή πλεύσης σε οικονομία, εργασιακά και τουρισμό
InBusinessNews 06:30 - 02 Μαρτίου 2023
Στην εποχή της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη εισήλθε από χθες και επίσημα η Κύπρος, με τους υπουργούς να παραλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια τους και να δίνουν το στίγμα πορείας που έχουν ως στόχο και φιλοδοξούν να ακολουθήσουν στους τομείς της ευθύνης τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Οι νέοι υπουργοί, κατά τις τελετές παραλαβής των Υπουργείων τους ξεδίπλωσαν εν πολλοίς την φιλοσοφία και το όραμά τους, θέτοντας προτεραιότητες και καθορίζοντας το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθούν.
Ξεχωριστής για την οικονομία βαρύτητας ήταν οι κατευθύνσεις που οριοθέτησαν όσον αφορά την πορεία προς την οποία σκοπεύουν να πορευθούν, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την οικονομία υπουργός Μάκης Κεραυνός, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, αλλά και ο υφυπουργός Τουρισμού, Κώστα Κουμής.
Τα μηνύματα Κεραυνού
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομικών, αυτό που μπορεί να κρατηθεί ως το ρεζουμέ των όσων ανέφερε δεν είναι άλλο από την ξεκάθαρη προσέγγιση και στοχοπροσήλωσή του στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Απ’ εκεί και πέρα, και αναγνωρίζοντας τα καλά αποτελέσματα που ο προκάτοχός του πέτυχε- κάνοντας λόγο για «καλή πορεία»-, ο Μάκης Κεραυνός φρόντισε να υπενθυμίσει τις πολλές και δύσκολες προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται.
Ουσιαστικά, το μήνυμα που ο κ. Κεραυνός έστειλε είναι πως θα λειτουργήσει ως συνεχιστής των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης στην οικονομία, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να παραλαμβάνει μαζί με το χαρτοφυλάκιο του πλεόνασμα 609 εκατομμυρίων.
Τα μηνύματα Παναγιώτου
Για να υπάρχει οικονομική σταθερότητα θα πρέπει πρώτη προτεραιότητα να αποτελεί η διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης, και αυτό το μήνυμα έστειλε ως πεμπτουσία της φιλοσοφίας του ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.
Ο κ. Παναγιώτου ανέδειξε ως προτεραιότητες:
Πρώτο: Τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασίας.
Δεύτερο: Τη διασφάλιση δίκαιων απολαβών για τους εργαζόμενους.
Τρίτο: Τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ανταγωνιστικότητας της οικονομία.
Τέταρτο: Την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου.
Περαιτέρω, και σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εργασιακά ζητήματα, εμφανίστηκε έτοιμος στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να κινηθεί άμεσα με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας για την ΑΤΑ, αλλά και να συζητήσει «κλειστά» θέματα, όπως είναι αυτό του κατώτατου μισθού και της στρατηγικής εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Τα μηνύματα Κουμή
Θέτοντας ως επιδίωξη την επίτευξη κάθε στόχου που έχει τεθεί στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένας εκ των πρωταγωνιστών του ευρωπαϊκού τουριστικού γίγνεσθαι, ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα εφαρμογής οριζόντιων πολιτικών. Κάτι που χαρακτήρισε και ως ένα μεγάλο στοίχημα.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού εστίασε στη μεγιστοποίηση των οφελών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αναπτύσσοντας τις στοχεύσεις που θέτει αναφέρθηκε:
Πρώτο: Στη βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου.
Δεύτερο: Στην ενίσχυση, ακόμη περισσότερο, των υφιστάμενων αγορών.
Τρίτο: Στο άνοιγμα νέων αγορών.
Τέταρτο: Στην επένδυση στην ποιότητα.
Πέμπτο: Στην αειφόρο ανάπτυξη και στον ανθρώπινο παράγοντα.
Έκτο: Στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έβδομο: Στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο τουριστικό γίγνεσθαι.
Όγδοο: Στην περαιτέρω προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού.
Ένατο: Στη δημιουργία μεγάλων έργων.
Ως ιδιαίτερης σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί τέλος η εκφρασθείσα με ένταση στόχευσή του για στήριξη τουριστικών περιοχών που έχουν περιπέσει σε παρακμή και η ενίσχυση των ορεινών θερέτρων και της ενδοχώρας.