Powered by

Τι περιλαμβάνει το deal εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS

Την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους έως και 100 δισ. ελβετικά φράγκα (108 δισ. δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS, αλλά και εγγύηση από το κράτος για πιθανές ζημιές, περιλαμβάνει η συμφωνία για την εξαγορά της πρώτης από την δεύτερη.

Η ιστορική συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επισφραγίσθηκε και επισήμως το βράδυ της Κυριακής από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, με το αντίτιμο να ανέρχεται τελικά σε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,23 δισ. δολάρια) σε μετοχές, ενώ η UBS συμφώνησε να αναλάβει έως και 5 δισ. φράγκα (5,4 δισ. δολάρια) σε ζημιές.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορηγεί στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων για την ανάληψη ενδεχόμενων ζημιών από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που η UBS αναλαμβάνει ως μέρος της συναλλαγής, εφόσον τυχόν μελλοντικές απώλειες υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Στο μεταξύ, "η έκτακτη κρατική στήριξη θα προκαλέσει την πλήρη απομείωση της ονομαστικής αξίας όλων των τίτλων AT1 της Credit Suisse ύψους περίπου 16 δισ. φράγκων, και ως εκ τούτου αύξηση του βασικού κεφαλαίου", ανακοίνωσε η ελβετική ρυθμιστική αρχή (FINMA).

Σημειώνεται πως η αξία της Credit Suisse υπολογίστηκε τελικά στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή, ενώ την Παρασκευή ο τίτλος της έκλεισε στα 1,86 φράγκα.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ επισήμανε ότι η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία, αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», τόνισε ο ίδιος.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε η λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε εξάλλου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η ιστορική αυτή συμφωνία η οποία έγινε με κυβερνητική διαμεσολάβηση έχει ως στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που απειλούσε να εξαπλωθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Νωρίτερα, Bloomberg και Financial Times μετέδιδαν πως η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, με την προσφορά να ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. δολάρια.

Οι ελβετικές αρχές φέρονται να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων για την περάτωση της συμφωνίας.

Το σχέδιο, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε βιαστικά οργανωμένες συνομιλίες για την κρίση εντός του Σαββατοκύριακου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μαζικής πτώσης της μετοχής της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάρρευση μικρότερων αμερικανικών τραπεζών. Μια στήριξη ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα εντός της εβδομάδας απέτυχε να τερματίσει την ανησυχία των αγορών παρά την αρχική ανακούφιση.

Οι αμερικανικές αρχές συνεργάστηκαν με τους Ελβετούς ομολόγους τους καθώς και οι δύο τράπεζες διαθέτουν δραστηριότητες στις ΗΠΑ και θεωρούνται συστημικά σημαντικές στην Ελβετία, επιδιώκοντας μια συμφωνία πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η UBS είχε προχωρήσει σε προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, προσφορά που η Credit Suisse είχε χαρακτηρίσει πολύ χαμηλή, σημειώνοντας πως θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που κατέχουν εταιρικές μετοχές, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το Bloomberg.

Οι ελβετικές αρχές είχαν εξετάσει και το ενδεχόμενο πλήρους ή μερικής κρατικοποίησης της Credit Suisse ως τη μόνη άλλη βιώσιμη επιλογή πέραν της εξαγοράς από την UBS.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί