Δέκα συμβουλές κυβερνοασφάλειας από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

Δέκα συμβουλές για την κυβερνοασφάλεια δίνει σε εργαζόμενους η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, σημειώνοντας παράλληλα ότι βάσει ερευνών, το 82% των παραβιάσεων αφορούσε ανθρώπινο λάθος και ότι οι επιτιθέμενοι στοχεύουν υπαλλήλους με καμπάνιες ηλεκτρονικού ψαρέματος ή μέσω κακόβουλου λογισμικού και πολλές άλλες τεχνικές για να επιτύχουν διείσδυση στο σύστημα παρακάμπτοντας κάθε ασφάλεια.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Αρχή συστήνει χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, σημειώνοντας ότι οι ισχυρός κωδικός πρόσβασης, πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 16 χαρακτήρες και συστήνεται να μην είναι οι ίδιοι χαρακτήρες σε ακολουθία και να περιέχει και να συνδυάζει γράμματα, σύμβολα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Συστείνει αποφυγή χρήσης λέξεων και ειδικά ουσιαστικά.

Επίσης συμβουλεύει όπως ουδέποτε συμπεριλαμβάνονται στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης και οι κωδικοί δεν επαναχρησιμοποιούνται.

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας εισηγείται χρήση της μεθόδου SLAM για εντοπισμό υπόπτων  μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έλεγχο διεύθυνσης (email) του αποστολέα, να ελέγχεται παρουσία συνδέσμων πριν απο κάποιο κλικ, να μην ανοίγονται συνημμένα από άγνωστο ή συνημμένα που αναμένονται, να ελέγχεται το μήνυμα για κακή γραμματική ή ορθογραφικά λάθη.

Επιπλέον, προτείνει ασφάλιση του προγράμματος περιήγησης διαμορφώνονταςτις αυτόματες ενημερώσεις, να αποφυγή αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησής , χρήση αξιόπιστων πρόσθετων προγράμματος περιήγησης ιστού και να περιορισθούν ιρυθμίσεις ασφαλείας και δεδομένων που ανταλλάσσονται με παρόχους προγράμματος περιήγησης.

Συμβουλεύει όπως διατηρείται το πιο πρόσφατο λογισμικό στις έξυπνες συσκευές με χρήση δυνατοτήτων κωδικού πρόσβασης ξεκλειδώματος οθόνης όπου είναι διαθέσιμες, να γίνεται χρήση ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA).

Περαιτέρω, εισηγείται ασφάλιση του οικιακού δικτύου με σύνδεση των υπολογιστών στον δρομολογητή των εργαζομένων και όχι στο μόντεμ, αλλαγή προεπιλεγμένου κωδικού πρόσβασης στο δρομολογητή και αύτοματες ενημερώσεις του υλικολογισμικού εάν είναι διαθέσιμες

Προτείνει να γίνεται χρήση VPN και να αποφεύγεται η χρήση του δημόσιου Wi-Fi σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και καφετέριες χωρίς VPN.

Αναφορικά με τη φυσική ασφάλεια εισηγείται να κλειδώνεται ο υπολογιστής όταν ο χρήστης απομακρύνεται του γραφείου του, να κλειδώνονται τα χάρτινα αρχεία με ευαίσθητα δεδομένα και επίγνωση των πληροφοριών που κάποιος μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δειτε Επισης

Σύντομα η διασύνδεση «Ψηφιακού Πολίτη» και Gov.gr Wallet-Σε κοινή πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό Κύπρος και Ελλάδα
CITEA: Σημαντικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του 2024-Με επιτυχία η γενική συνέλευση του Συνδέσμου(pics)
Απλοποιημένη διαχείριση όλον των προϊόντων Mac με το CleanMyMac Business
Ποια είναι η DeepSeek που θέτει εν αμφιβόλω την αμερικανική κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Kyndryl: Αναγκαιότητα η ετοιμότητα των επιχειρήσεων σε θέματα πληροφορικής
Ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας... Κυπριακά venture capital funds και εταιρείες gaming στα μεγαλύτερα deals του 2024
Συγχαίρει Δρ. Σάββα Χατζηχριστοφή για τον διορισμό του στην AI Taskforce το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εθνική Εξειδικευμένη Επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη-Οι αρμοδιότητες και από ποιους αποτελείται
Kaspersky για RedNote και Lemon8: Πόσο ασφαλείς είναι οι εναλλακτικές του TikTok
Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ