powered by

Δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής αναταραχής στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ

Η συνεδρίαση των εποπτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή δεν είδε καμία μετάδοση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την αναταραχή στην αγορά που έχει τυλίξει την Credit Suisse και ορισμένες τράπεζες των ΗΠΑ, είπε μια πηγή.

Η πηγή, που γνωρίζει το περιεχόμενο της «ad hoc συνεδρίασης» του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου, είπε στο Reuters ότι οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές στις τράπεζες της ευρωζώνης και ότι η έκθεση στην Credit Suisse CSGN.S δεν έχει σημασία .

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αποκαθίσταται το κλίμα

Την ίδια ώρα, αποκαταστάθηκε το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ύστερα από μια εβδομάδα που αποτέλεσε δοκιμασία για τον τραπεζικό τομέα και μετά τα σχέδια διάσωσης που προσφέρθηκαν σε πολλές αμερικανικές τράπεζες και την Credit Suisse, που θεωρήθηκε ο αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη.

Έντεκα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεσμεύθηκαν την Πέμπτη να στηρίξουν την First Republic, την 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ βάσει ενεργητικού, καθησυχάζοντας τους φόβους των αγορών για μια νέα τραπεζική κατάρρευση ύστερα από αυτές των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate την τελευταία εβδομάδα. Μια προσπάθεια που χαιρετίστηκε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), το υπουργείο Οικονομικών και δύο χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστικούς φορείς, καθησυχάζοντας κάπως τους τρομοκρατημένους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο 0,89% στη Φρανκφούρτη, 0,72% στο Παρίσι, 1,10% στο Λονδίνο και 1,50% στο Μιλάνο, γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδας, βρίσκοντας στήριξη στο μήνυμα εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που χθες δήλωσε έτοιμη να παρέμβει, εάν χρειαστεί, για να «διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωζώνη.

Στην Ασία, τα χρηματιστήρια επίσης ανέκαμψαν, με το Τόκιο να ενισχύεται κατά 1,2% και το Χονγκ Κονγκ κατά 1,1%.

«Οι ανησυχίες που αφορούν τον τραπεζικό τομέα εξασθενούν αφού οι μεγάλες τράπεζες προσέφεραν τη στήριξή τους στην First Republic και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έδωσε ‘σανίδα σωτηρίας’ στην Credit Suisse», σχολίασε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην Oanda.

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης ήταν εμφανείς και στην αγορά κρατικών ομολόγων που ήταν ιδιαιτέρως ευμετάβλητη αυτή την εβδομάδα, αλλά σταθεροποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη στρατηγική της.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό θέλησε επίσης να δώσει διαβεβαιώσεις την Παρασκευή το πρωί. «Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξαιρετικά σταθερές», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στο BFM Business, και «δεν βρίσκονται στην κατάσταση που είναι ορισμένες αμερικανικές τράπεζες για έναν πολύ απλό λόγο, ότι δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες».

Από τις 10 Μαρτίου, οι πτωχεύσεις τραπεζών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επανέφεραν το φάσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Η Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο
Ευρωζώνη: Σημάδια αποκλιμάκωσης για τα επιτόκια δανεισμού τον Μάιο-Τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ
Εξαγόρασε Hadjipieris Dairy και έρχεται στην Κύπρο η ΟΜΗΡΟΣ-Συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. την επόμενη πενταετία
Έρχονται αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών-Τι συζήτησε ο SSM με τα πιστωτικά ιδρύματα