Ελληνική: Οι κυπριακές καταθέσεις, τα επιτόκια, η Eurobank και το μέρισμα

Εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων του τραπεζικού τομέα, οι κυπριακές τράπεζες αποδεικνύονται ανθεκτικές και αισιόδοξες, καθώς από τη μία έχουν μάθει από τα μαθήματα του παρελθόντος και από την άλλη... απέχουν από έξωθεν παράγοντες.

Η Ελληνική Τράπεζα, ολοκλήρωσε το 2022 με αρκετά ισχυρούς αριθμούς, και κοιτάζει αισιόδοξα προς το 2023. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά της τράπεζας όσον αφορά το κομμάτι του δανεισμού.

Διαβάστε εδώ: Όλιβερ Γκάτζκε: Τίποτα δεν συγκρίνεται με το 2013, κανένας λόγος ανησυχίας

Καταθέσεις και δάνεια

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι καταθέσεις της τράπεζας βρίσκονται σε αρκετά υψηλό ποσοστό ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας βρίσκεται στο 440% σε σύγκριση με το εποπτικό όριο που είναι στο 100%. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει περί τα 6 δισ. ευρώ καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες, ποσό το οποίο μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα.

Ακόμη ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε ασφάλεια της θέσης της τράπεζας, είναι το γεγονός ότι πλέον η Ελληνική έχει ένα ποσοστό της τάξεως 95% κύπριων καταθετών. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα βασίζεται σε εγχώριο χρήμα και όχι σε ξένους καταθέτες που ενδεχομένως να αποχωρήσουν.

Σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα, οι κυπριακές καταθέσεις των οποίων η πλειοψηφία τους να είναι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι €100.000, προσθέτουν στην αξιοπιστία της τράπεζας.

Όσον αφορά το κομμάτι των δανείων, υπάρχουν οι παράγοντες του πληθωρισμού και των επιτοκίων που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο κ. Gatzke ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να πολεμήσουμε τον πληθωρισμό με ό,τι μέσα έχουμε. Ανέφερε ακόμη ότι ο πληθωρισμός σταδιακά αποχωρεί, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας, βλέπουμε ότι κατά το 2022 ο νέος δανεισμός ανήλθε στα €1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30% σε ετήσια βάση. Η χρηματοδότηση τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η τεχνολογία, η φιλοξενία, οι μεταφορές και η ναυτιλία παραμένει υψηλή προτεραιότητα της τράπεζας, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγικότητα της οικονομίας.

«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα πιστωτικά πρότυπα ψηλά. Ο νέος δανεισμός ίσως επιβραδυνθεί, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει αν θέλουμε να ρίξουμε τον πληθωρισμό», σχολίασε ο κ. Gatzke. Εξήγησε επίσης ότι ο υφιστάμενος δανεισμός δεν βασίζεται στο Euribor, αλλά ένα ποσοστό του 85% των δανείων βασίζονται στο βασικό επιτόκιο. Όσον αφορά τα νέα δάνεια, είπε ότι τα κριτήρια αναμένει να γίνουν πιο αυστηρά.

Σε ερώτηση αν μέσα από τα στοιχεία της τράπεζας διαφαίνεται ποιοι τομείς έχουν την καλύτερη απόδοση σχολίασε πως «βλέπουμε τον κατασκευαστικό τομέα, τα ξενοδοχεία, την υγεία, την παιδεία να έχουν σημαντική δράση. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στα ‘πράσινα δάνεια’. Είναι κάτι που θέλει και η Ευρώπη. Οπότε οι νέοι δανεισμοί θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα στάνταρτς των ESG».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόκτηση εξυπηρετούμενων δανείων από την RCB, αξίας περίπου €346 εκατ., βελτίωσε σημαντικά το κομμάτι του εταιρικού δανεισμού της τράπεζας. Επιπρόσθετα, αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας «Project Starlight» να ολοκληρωθεί αρχές του 2023, μέσω της οποίας θα μειωθούν τα ΜΕΔ κατά περίπου €0,7 δισ. και τον αναπροσαρμοσμένο Δείκτη των MEΔ, εξαιρουμένων των ΜΕΔ που καλύπτονται από το Πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων, να ανέρχεται στο 3,6%.

Η έκδοση ομολόγου...

Ο κ. Gatzke αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου, κάτι το οποίο χαρακτήρισε επιτυχές. Πρόκειται για ομόλογο ύψους €200 εκατ. Μειωμένης Εξασφάλισης (Tier 2 Subordinated) στο πλαίσιο του Προγράμματος EMTN. Το ομόλογο υπενθυμίζεται, προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα, με περίπου 90% της ζήτησης να προέρχεται από διεθνείς επενδυτές.

Το συνολικό βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €875 εκατ., με υπερκάλυψη σχεδόν 4,5 φορές, και περιείχε εντολές από 135 διαφορετικούς θεσμικούς επενδυτές. Η έκδοση του Ομολόγου ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας και αναμένεται να αυξήσει το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου από 20,6% στις 31 Δεκεμβρίου 2022 σε αναπροσαρμοσμένο δείκτη ύψους 24,1%.

Eurobank και μέρισμα το…

Σχετικά με την απόκτηση μεριδίου των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, o κ. Gatzke εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εποπτικές αρχές θα δώσουν το «ok» για την συμφωνία και έτσι το 29,2% του ομίλου θα περάσει στο νέο μέτοχο. Σχολίασε επίσης, ότι η Ελληνική τράπεζα είναι ανοικτή για κάθε νέο μέτοχο και επανέλαβε ότι αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη προς την τράπεζα.

Τέλος, σχετικά με το μέρισμα προς τους μετόχους, ο κ. Gatzke ανέφερε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με τις εποπτικές αρχές προς το τέλος του χρόνου σχετικά με την πιθανότητα παραχώρησης μερίσματος, το οποίο σε περίπτωση που καταβληθεί, αυτό θα γίνει το 2024 για το 2023.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές