Έτοιμες οι κυπριακές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις

Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η πορεία των τραπεζικών ιδρυμάτων ήταν μερικά από τα φλέγοντα θέματα που άγγιξε μέσα από την ομιλία του ο Χριστόφορος Στυλιανίδης, Επικεφαλής Επιχειρηματικής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας, που έλαβε χώρα στο 18ο CFO Management Forum και το οποίο παρουσίασε η ECOMMBX.

Αρχικά παρουσίασε τα στοιχεία που συνθέτουν το σημερινό τραπεζοοικονομικό σύστημα της Κύπρου και της Ε.Ε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φαινόμενο του πληθωρισμού. Στο σημείο αυτό επεσήμανε το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει στο 5% και να πέσει στο 3% το 2024.

Στη συνέχεια συμμετείχε ως συντονιστής σε fireside chat με τον Γρηγόριο Δέλλα, όπου τέθηκαν εις βάθος οι εν λόγω μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο τραπεζικός κλάδος και οι πελάτες των οργανισμών, σε διάλογο με τον Γρηγόρη Δέλλα, CCIO της ECOMMBX.

Στη συζήτηση σχολιάστηκε πως τα δανειστικά επιτόκια προβλέπεται ότι θα αυξηθούν το 2023 και πως θα καταγράψουν μείωση από το 2024, γεγονός που επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στις τράπεζες. Η διεύρυνση των περιθωρίων, καθώς και η απόδοση που λαμβάνουν οι τράπεζες για τη ρευστότητά τους, είτε από την ΕΚΤ είτε από ρευστοποιήσιμες επενδύσεις μηδενικού κινδύνου, όπως τα κρατικά ομόλογα, αποτελούν βραχυπρόθεσμη ώθηση για την κερδοφορία των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη.

Όσο για το lending portfolio των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Δέλλας είπε πως αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Ωστόσο, ήδη, όπως είπε, έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά στα standard. Οι τράπεζες είναι εύρωστες κεφαλαιακά και έχουν ρευστότητα, ανέφερε σχολιάζοντας την θετική πλευρά της κατάστασης. Θετικά βλέπει και την εξυπηρέτηση του κοινού τους, καθώς όπως είπε, βοηθάνε πολύ τους πελάτες. «Αυτές οι συνθήκες ήταν μιας μορφής stress test για τους πελάτες», σημείωσε. Επομένως, «οι κυπριακές τράπεζες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που θα προκύψουν», επισήμανε.

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank είπε πως το επιχειρηματικό μοντέλο της ήταν λανθασμένο γιατί βασίστηκε αποκλειστικά στις start up. Για το φαινόμενο της μετάδοσης (spillover) είπε πως αυτό προκύπτει όταν υπάρχουν διασυνδέσεις με τις υπόλοιπες τράπεζες. Στη δεδομένη περίπτωση δεν υπήρξαν διασυνδέσεις με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επεσήμανε.

Τέλος, είπε πως οι τράπεζες έχουν να κάνουν με συναλλαγές και από την άλλη έχουν τα δάνεια. Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, οι τράπεζες πρέπει να βεβαιωθούν ότι γίνονται αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος. Στρατηγικές που περιλαμβάνουν και τον κλείσιμο φυσικών καταστημάτων. Οι γνώσεις και δεξιότητες των τραπεζιτών παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «δάνεια», υπογράμμισε.

Το Συνέδριο παρουσίασε η Ecommbx.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024