Powered by

Τ. Γιασεμίδης: Πώς επηρεάζεται η οικονομία από τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, πέραν από τους δανειολήπτες, επηρεάζει την ίδια την οικονομία, αλλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολλών οργανισμών, με τη μείωση στις αποτιμήσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος στην KPMG Τάσος Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι «η μείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών μέσων, αν και εφόσον δεν υπάρχει σωστή διασπορά του κινδύνου, οδηγεί σε σημαντικές ζημιές».

Επιπλέον, ο κ. Γιασεμίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και την αναταραχή που δημιουργήθηκε σε τράπεζες παγκοσμίως, είπε ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού/χρηματοδότησης οδηγεί σε μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, περιορίζοντας τις προοπτικές των οικονομιών.

Ανέφερε ότι σκοπός της αύξησης των επιτοκίων είναι η μείωση της ζήτησης στα προϊόντα, αλλά αυτή την περίοδο, όπως είπε, «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε προϊόντα, η αποπαγκοσμιοποίηση και ζητήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα που διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα παρά την επιβράδυνση του».

Ωστόσο, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων μέσα από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών αν και είναι σχεδιασμένα για να υιοθετούνται προσωρινά, παρέμειναν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, της εξάπλωσης του κορωνοϊού και άλλων αρνητικών εξελίξεων.

«Η παραχώρηση ρευστότητας αστόχευτα ενδεχομένως να οδήγησε τις τιμές προς τα πάνω, ενώ σημαντικό μέρος αυτής διοχετεύτηκε στις χρηματαγορές και σε επενδύσεις σε κινητές και ακίνητε αξίες», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ήταν αναμενόμενο ότι το μέτρο ήταν προσωρινό και σταδιακά θα υπήρχαν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτό που ενδεχομένως να μην ήταν αναμενόμενο είναι ο ρυθμός αύξησης τους, ο οποίος, πέραν από τους δανειολήπτες, επηρεάζει την ίδια την οικονομία αλλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολλών οργανισμών με τη μείωση στις αποτιμήσεις», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στα €619,1 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο 2025-Ποια η αύξηση σε έσοδα και δαπάνες
Νέα σελίδα υποστήριξης «Tax For All» και εξυπηρέτηση για θέματα φορολογίας μέσω ψηφιακού βοηθού
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο