Powered by

Τ. Γιασεμίδης: Πώς επηρεάζεται η οικονομία από τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, πέραν από τους δανειολήπτες, επηρεάζει την ίδια την οικονομία, αλλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολλών οργανισμών, με τη μείωση στις αποτιμήσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο οικονομολόγος στην KPMG Τάσος Γιασεμίδης, προσθέτοντας ότι «η μείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών μέσων, αν και εφόσον δεν υπάρχει σωστή διασπορά του κινδύνου, οδηγεί σε σημαντικές ζημιές».

Επιπλέον, ο κ. Γιασεμίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και την αναταραχή που δημιουργήθηκε σε τράπεζες παγκοσμίως, είπε ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού/χρηματοδότησης οδηγεί σε μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, περιορίζοντας τις προοπτικές των οικονομιών.

Ανέφερε ότι σκοπός της αύξησης των επιτοκίων είναι η μείωση της ζήτησης στα προϊόντα, αλλά αυτή την περίοδο, όπως είπε, «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα όπως η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε προϊόντα, η αποπαγκοσμιοποίηση και ζητήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα που διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα παρά την επιβράδυνση του».

Ωστόσο, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων μέσα από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών αν και είναι σχεδιασμένα για να υιοθετούνται προσωρινά, παρέμειναν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης, της εξάπλωσης του κορωνοϊού και άλλων αρνητικών εξελίξεων.

«Η παραχώρηση ρευστότητας αστόχευτα ενδεχομένως να οδήγησε τις τιμές προς τα πάνω, ενώ σημαντικό μέρος αυτής διοχετεύτηκε στις χρηματαγορές και σε επενδύσεις σε κινητές και ακίνητε αξίες», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ήταν αναμενόμενο ότι το μέτρο ήταν προσωρινό και σταδιακά θα υπήρχαν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτό που ενδεχομένως να μην ήταν αναμενόμενο είναι ο ρυθμός αύξησης τους, ο οποίος, πέραν από τους δανειολήπτες, επηρεάζει την ίδια την οικονομία αλλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολλών οργανισμών με τη μείωση στις αποτιμήσεις», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ