Credit Suisse: Παρακολουθεί η Λευκωσία-Η διαβεβαίωση των κυπριακών τραπεζών

Υπό τη στενή παρακολούθηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται οι εξελίξεις στην Credit Suisse.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για την σύνοδο του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ηροδότου μετέφερε σε Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και Μάκη Κεραυνό πως βρίσκεται σε επαφή με τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες διαβεβαιώνουν πως δεν είναι εκτεθειμένες.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές από τον τραπεζικό τομέα μεταφέρουν στο InBusinessNews ότι το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα δεν διατρέχει κίνδυνο από τα τεκταινόμενα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ μικρή στην ελβετική τράπεζα (περί τα 3 εκατ. ευρώ συνολικά) και επομένως δεν υπάρχει ανησυχία.

Τονίζουν δε, ότι το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Credit Suisse είναι πολύ διαφορετικό από τη δομή των τραπεζών στην Κύπρο.

Ακόμη ένα σημείο που υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου είναι εγχώριο και πως επίσης υπάρχει αρκετή ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, όπως υποδεικνύουν, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τόσο στην Ελβετία όσο και στις ΗΠΑ, σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Εξάλλου, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε για τρέχοντα θέματα, ανταλλάγησαν απόψεις και δόθηκαν και κατευθύνσεις από τον Πρόεδρο για ζητήματα όπως η ΑΤΑ , η στατικότητα των κτιρίων σε προσφυγικους συνοικισμούς(σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε και το σχέδιο που ετοιμάζει για να δοθεί λύση), το θέμα του ταμείου για τους κατόχους αξιογράφων και κουρεμένους καταθέτες, όπως και το θέμα του ανεργιακού των τραπεζικών υπαλλήλων που έφυγαν με το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου (σ.σ. θα πάρει η Κυβέρνηση νομοσχέδιο στη Βουλή).

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με τον Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)