Credit Suisse: Παρακολουθεί η Λευκωσία-Η διαβεβαίωση των κυπριακών τραπεζών

Υπό τη στενή παρακολούθηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται οι εξελίξεις στην Credit Suisse.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο οποίος βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για την σύνοδο του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ηροδότου μετέφερε σε Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και Μάκη Κεραυνό πως βρίσκεται σε επαφή με τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες διαβεβαιώνουν πως δεν είναι εκτεθειμένες.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες πηγές από τον τραπεζικό τομέα μεταφέρουν στο InBusinessNews ότι το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα δεν διατρέχει κίνδυνο από τα τεκταινόμενα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ μικρή στην ελβετική τράπεζα (περί τα 3 εκατ. ευρώ συνολικά) και επομένως δεν υπάρχει ανησυχία.

Τονίζουν δε, ότι το πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Credit Suisse είναι πολύ διαφορετικό από τη δομή των τραπεζών στην Κύπρο.

Ακόμη ένα σημείο που υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου είναι εγχώριο και πως επίσης υπάρχει αρκετή ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, όπως υποδεικνύουν, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τόσο στην Ελβετία όσο και στις ΗΠΑ, σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Εξάλλου, το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε για τρέχοντα θέματα, ανταλλάγησαν απόψεις και δόθηκαν και κατευθύνσεις από τον Πρόεδρο για ζητήματα όπως η ΑΤΑ , η στατικότητα των κτιρίων σε προσφυγικους συνοικισμούς(σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε και το σχέδιο που ετοιμάζει για να δοθεί λύση), το θέμα του ταμείου για τους κατόχους αξιογράφων και κουρεμένους καταθέτες, όπως και το θέμα του ανεργιακού των τραπεζικών υπαλλήλων που έφυγαν με το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου (σ.σ. θα πάρει η Κυβέρνηση νομοσχέδιο στη Βουλή).

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με τον Γενικό Διευθυντή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα.

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €60 εκατ. στο κράτος-Στα €940 εκατ. το συνολικό ποσό αποπληρωμής
Μείωση 3,7% στο υπό διαχείριση ενεργητικό των Συλλογικών Επενδύσεων το 4ο τρίμηνο
Προανήγγειλε... κινήσεις από τις τράπεζες για τα καταθετικά επιτόκια ο Ηροδότου
Eurobank: Προσηλωμένη στην επένδυσή της στη Βουλγαρία και την Postbank
Ηλεκτρονική κατάθεση επιταγής μέχρι €2.000, μόνο στην Τράπεζα Κύπρου
Ανέκαμψαν μετά την πώληση της SVB οι τραπεζικές μετοχές
ΚΤΚ: Συμβάλλει σε μια πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία
Πρωτοβουλίες ΚΤΚ για διαχείριση ΜΕΧ και βελτίωση του τραπεζικού συστήματος
Τax For All: Αρχίζει η λειτουργία του για σκοπούς ΦΠΑ
Επιφυλακή απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα» στον χρηματοπιστωτικό τομέα