Ράλι άνω του 20% για την Credit Suisse μετά την «ένεση» ρευστότητας

Με ισχυρό ράλι που ξεπερνά το 20% στον τίτλο της Credit Suisse υποδέχονται οι επενδυτές την παρέμβαση των ελβετικών αρχών με χορήγηση ρευστότητας «μαμούθ» στην ευρωπαϊκή τράπεζα, που τις τελευταίες δύο ημέρες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η Credit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο τίτλος της Credit Suisse βρέθηκε μάλιστα να ενισχύεται άνω του 30% όταν ξεκίνησαν οι συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση σε πρώτη φάση βοήθησε να συγκρατηθεί το μπαράζ πωλήσεων στις ασιατικές αγορές και πλέον οδηγεί τις ευρωπαϊκές σε ισχυρά ανοδικό ξεκίνημα των συνεδριάσεων.

Σημειώνεται ότι η χορήγησης ρευστότητας ήρθε κατόπιν των διαβεβαιώσεων από τις ελβετικές αρχές χτες, Τετάρτη, ότι η Credit Suisse πληρούσε "τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας για συστημικά σημαντικές τράπεζες" και ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας εάν χρειαστεί.

Ο Andreas Venditti, αναλυτής μετοχών της ελβετικής τράπεζας Vontobel, σημειώνει ότι "μετά τη χθεσινή ακραία μεταβλητότητα της μετοχής της Credit, οι ελβετικές αρχές προσέφεραν τη στήριξή τους. Ήταν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα διακόψουν το αρνητικό σπιράλ".

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, «θα χρειαστεί όμως χρόνος για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Από την πλευρά μας, θα ενημερώσουμε τα οικονομικά μας μοντέλα ώστε να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων και την αντίληψη υψηλότερου κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα (υψηλό κόστος ιδίων κεφαλαίων)».

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες