Ολοκληρώθηκε το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαστήρι «Active Minds»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαστήρι του προγράμματος «Active Minds» στις 11 και 12 Μαρτίου το οποίο διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Forest Park στις Πλάτρες. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να φέρει σε επαφή νέες και νέους μεταξύ 18 και 40 ετών, έτσι ώστε μέσα από την εκπαίδευση, τη συνεργασία και τις διαδραστικές δραστηριότητες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να γίνουν πιο ενεργοί και αφοσιωμένοι πολίτες.

Το Πρόγραμμα «Active Minds» χρηματοδοτείται από το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Την οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού και την υλοποίηση του δεύτερου εργαστηρίου ανέλαβε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Στο δεύτερο εργαστήρι έλαβαν μέρος νέες και νέοι από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Η πρώτη συνεδρία επικεντρώθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο όσον αφορά την προσβασιμότητα των νέων σε δράσεις που προωθούν την ενεργό πολιτότητα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν τους κυριότερους λόγους που οι νέοι αδυνατούν να συμμετέχουν σε οργανώσεις ή δράσεις οι οποίες προωθούν την ενεργό πολιτότητα και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες λύσεις με σκοπό να αυξηθεί η προσβασιμότητα. Επιγραμματικά, οι συμμετέχοντες συνέστησαν την ανάγκη τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα να προωθούν περισσότερο τις δράσεις που μας κάνουν πιο ενεργούς και πρότειναν επίσης την συμπερίληψη μαθημάτων που προωθούν την ενεργό πολιτότητα στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων.

Η πρώτη μέρα του εργαστηρίου ολοκληρώθηκε με την προβολή του επεισοδίου «Cities» του ντοκιμαντέρ “Planet Earth ΙΙ” το οποίο επικεντρώνεται στο αστικό περιβάλλον και τον αγώνα των ζώων για επιβίωση. Το ντοκιμαντέρ δημιούργησε μια μόνιμη εντύπωση στους συμμετέχοντες σχετικά με το ρόλο του ανθρώπου στη διατήρηση ή την καταστροφή του πλανήτη και όσων βρίσκονται εκτός του οπτικού του πεδίου.

Η έμφαση της δεύτερης ημέρας του εργαστηρίου δόθηκε στην εφαρμογή της κριτικής και εφευρετικής σκέψης των συμμετεχόντων με σκοπό να προβάλουν λύσεις ως προς τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Σχεδιάζοντας έναν παιχνίδι αφήγησης οι εκπαιδευτές από την ΑΚΤΗ έδωσαν στους συμμετέχοντες ιδέες και πόρους που βοήθησαν τόσο στην αυτοέκφρασή τους όσο και στην παρακίνησή τους να αναλάβουν δράση.

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο τοπικό εργαστήριο παραγωγής σοκολάτας, Cyprus Chocolates, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την πολύχρονη ιστορία της σοκολάτας, τους διαφορετικούς τρόπους της εγχώριας παραγωγής της και τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή της.

Σύμφωνα με τα σχόλια των συμμετεχόντων, το εργαστήριο τους παρείχε εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας, διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου και εκμάθησης σημαντικών δεξιοτήτων. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για διοργάνωση παρόμοιων εργαστηρίων τόσο για ενθάρρυνση του Κυπριακού κοινού για ανάληψη πρωτοβουλιών όσο και για ενημέρωση τους για τις υφιστάμενες ευκαιρίες για ενεργό πολιτότητα.

Το επόμενο εργαστήρι θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κάμπου της Τσακίστρας. Το αναλυτικό πρόγραμμα και η δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.activeminds.cy/.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ανακοινώσεις των εργαστηρίων στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.activeminds.cy/ ή να επικοινωνήσετε μαζί με τη Λειτουργό Προγράμματος στο eliade.a@unic.ac.cy.

Δειτε Επισης

Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο