Powered by

Επ. Θεσμών: Ψήφιση των κανονισμών για το λόμπινγκ το συντομότερο

Την επιθυμία να ψηφιστούν οι Κανονισμοί για το λόμπινγκ το συντομότερο, ακόμα και πριν το Πάσχα, προκειμένου να μπει σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία, εξέφρασε η Επιτροπή Θεσμών, που ξεκίνησε την Τετάρτη τη συζήτηση τους. Κύριο σημείο των Κανονισμών είναι η δημιουργία μητρώου εγγραφής των λομπιστών.

Ο Επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, παρουσίασε τους Κανονισμούς, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του λόμπινγκ έγινε ευρύτερα γνωστό μετά το Qatargate και ότι η κυπριακή κοινωνία έχει κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η θεσμοθέτηση κανόνων για το συγκεκριμένο θέμα.

Ανέφερε ότι οι Κανονισμοί προνοούν τη δημιουργία μητρώου εγγραφής των λομπιστών, ωστόσο διευκρίνισε ότι είναι άγνωστη η ανταπόκριση που θα υπάρξει για εγγραφή στο μητρώο. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Αρχή ετοιμάζει και έναν κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθούν όσοι εγγραφούν στο μητρώο.

Η Ελένη Πατέρα, μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, διευκρίνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν έντυπο, στο οποίο θα αναφέρουν τυχόν συνάντηση με λομπίστα, το αντικείμενο της επικοινωνίας και τον επιδιωκόμενο σκοπό, όχι αργότερα από δύο μήνες μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης. Το έντυπο αυτό θα συνυπογράφεται από τον αξιωματούχο και τον λομπίστα. Αντίστοιχα, οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο λομπίστες θα πρέπει με τη σειρά τους να υποβάλλουν εξαμηνιαία αναφορά με τις συναντήσεις τους. Τα δύο έντυπα θα διασταυρώνονται από την Αρχή για να γίνεται έλεγχος και να εντοπίζονται τυχόν παραλήψεις.

«Οι εργασίες της Αρχής γίνονται σε συνθήκες πλήρους εχεμύθειας», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «θα επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και θα τις τηρούμε σε αρχείο, αλλά δεν θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα». Αντίθετα, το μητρώο εγγραφής των λομπιστών θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Αρχής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής είπε ότι ο Επίτροπος Διαφάνειας, Πρόεδρος της Αρχής κατά της Διαφθοράς έκανε μια πρώτη παρουσίαση των Κανονισμών για το λόμπινγκ. Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την επιθυμία οι Κανονισμοί να ψηφιστούν πριν το Πάσχα, «ούτως ώστε, το συντομότερο δυνατόν ο νόμος για το λόμπινγκ να μπει σε εφαρμογή».

Σημείωσε, εξάλλου, ότι αυτή είναι και σύσταση της GRECO. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες που ψηφίζουμε και θα εφαρμόσουμε έναν τέτοιο νόμο. Είναι στη λογική του πώς η διαφάνεια είναι απαραίτητο συστατικό μιας κοινωνίας, μιας πολιτείας που θέλει να αφήσει πίσω της ή να απομακρυνθεί από φαινόμενα διαπλοκής».

Δειτε Επισης

ΔΟΣ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Λύση περιορισμένης διάρκειας το ανεργιακό σε τραπεζικούς που αποχώρησαν με σχέδιο εθελούσιας
Πασχαλινό επίδομα €190 σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο στις 12 Απριλίου
Συντεχνίες: Ζητούν αποκατάσταση επιδομάτων στους εργαζομένους με το σύστημα βάρδιας
Υπ. Οικονομικών: Δεν μπορούμε να εμπλακούμε στην επιτοκιακή των τραπεζών
Κατώτερη των περιστάσεων και της Ε.Ε. η ανταγωνιστικότητα στην Κύπρο
Ξεκαθάρισε στην ΟΕΒ ο υπ. Οικονομικών: Θα συνεχίσουμε τον θεσμό της ΑΤΑ
Έγινε το έλα να δεις για τα επιτόκια-Κατακεραύνωσε τον Κεραυνό ο Αβέρωφ
Προς αναζήτηση επενδυτών για βιώσιμο ομόλογο η Κύπρος
ΧΑΚ: Κέρδη στο ξεκίνημα της εβδομάδας