Powered by

ΗΠΑ: Αποκλιμακώθηκε στο 6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων σχεδόν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο.

Συγκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% ετησίως από το 6,4% του Ιανουαρίου, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε με ρυθμό 0,4% επιβραδύνοντας επίσης από το 0,5% που είχε προηγηθεί, ακριβώς όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις και για τα δύο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε υποχωρήσει μεν στο 6,4% ετησίως από το 6,5%, αλλά αφενός είχε χάσει την εκτίμηση των αναλυτών για 6,2% και αφετέρου σε μηνιαία βάση είχε εμφανίσει σημαντική επιτάχυνση κατά 0,5% έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,1%.

Ακόμα πιο σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι παρόμοιες τάσης υποχώρησης έδειξε τον Φεβρουάριο και ο λεγόμενος δομικός ή υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε ελαφρώς στο 5,5% ετησίως από το 5,6% του Ιανουαρίου, επίσης όσο εκτιμούσαν οι αναλυτές. Ωστόσο, επιταχύνθηκε οριακά σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολής η οποία έδειξε ρυθμό 0,5% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και που προέβλεπε ότι θα παραμείνει η αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η νέα μέτρηση δείχνει να καθιστά ευκολότερο πλέον το έργο της Fed, η οποία είχε βρεθεί μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση ενόψει της συνεδρίασής της την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό γιατί οι τραπεζικοί τριγμοί που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank απαιτούσαν εξασφάλιση ρευστότητας στο σύστημα, την ώρα που η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα ότι επρόκειτο να κινηθεί με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων που έδειξε η μέτρηση Φεβρουαρίου - και σίγουρα όχι ενίσχυσή τους - αφήνουν το περιθώριο στην ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη να μην πιέσει τα επιτόκια της, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η πρώτη αντίδραση της αγοράς των ΗΠΑ που υποδέχτηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία τη νέα μέτρηση του πληθωρισμού, με τα futures του Dow Jones να ενισχύονται κατά 220 μονάδες ή 0,7% ενώ εκείνα των S&P 500 και Nasdaq βρέθηκαν να σημειώνουν άνοδο 0,9% με τη δημοσίευση των στοιχείων.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί