Καθησυχάζει τους πολίτες ο Μπάιντεν: «Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς τη Δευτέρα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας μετά την κατάρρευση της SVB που οδήγησε σε πιέσεις άλλες μεγάλες τράπεζες αλλά και υποχωρήσεις και των ευρωπαϊκών μετοχών, υπό το φόβο άμεσου επηρεασμού.

Η SVB, βασικός δανειστής προς νεοφυείς επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1980, κατέρρευσε την Παρασκευή και το βράδυ της Κυριακής, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν για να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες.

"Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε", είπε ο Μπάιντεν σε σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, στις οποίες επέμεινε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν.

Ωστόσο, υπήρξαν άμεσες ενδείξεις πίεσης σε επιπλέον δανειστές των ΗΠΑ. Οι μετοχές της First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο υποχώρησαν περίπου 75%, ενώ η KeyCorp με έδρα το Οχάιο έχασε 28% και η Zion Bancorporation έχασε 30%.

Την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο υποχώρησαν περίπου 3% ή περισσότερο.

Αναλύτρια του City Index, η Φιόνα Τσινκότα είπε ότι ο φόβος της μετάδοσης έχει αυξηθεί περαιτέρω με τους επενδυτές να απορρίπτουν περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι παρατηρητές των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι αισιόδοξοι ότι η αναταραχή δεν θα είναι συγκρίσιμη με την οικονομική κρίση του 2008. Ωστόσο, πολλοί βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, ειδικά υπό το φως των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Η επόμενη σημαντική κίνηση αναμένεται την Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σε κοινή δήλωση την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε «όλα τα χρήματά τους» από τη Δευτέρα.

Πρόσθεσαν ότι οι καταθέτες στην Signature Bank, ένας δανειστής περιφερειακού μεγέθους με έδρα τη Νέα Υόρκη με σημαντική έκθεση σε κρυπτονομίσματα που έκλεισε την Κυριακή μετά την πτώση της τιμής της μετοχής του, θα «αποκατασταθούν».

«Ενώ η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι οι καταθέτες της SVB θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους, καμία ζημιά δεν θα βαρύνει τους φορολογούμενους», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που πληρώνουν οι τράπεζες στην ασφάλεια των καταθέσεων.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η διοίκηση των χρεοκοπημένων τραπεζών θα χάσει τη δουλειά της και ότι οι μέτοχοι δεν θα καλύψουν τις ζημίες τους γιατί «πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν οι κίνδυνοι δεν απέδωσαν, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός».

Στη Βρετανία, ο τραπεζικός κολοσσός HSBC αγόρασε το τμήμα της SVB στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις 1 £ (1,2 $) σε μια συμφωνία διάσωσης που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Αγγλίας και την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι γαλλικές και γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι «δεν το βλέπουμε αυτό (την κρίση) ως σημαντικό κίνδυνο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς το Παρίσι έχασε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο μειώσεις των επιτοκίων φέτος άφησε η Fed
Επιτόκια: Γιατί οι κεντρικές τράπεζες δεν «πατάνε το κουμπί» των μειώσεων
Μπιλ Γκέιτς: Σε ποια βιομηχανία ετοιμάζεται να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων
Βάζει γκολ στα έσοδα της Γερμανίας από τον τουρισμό το Euro 2024-Αναμένει ώθηση ενός δισ. ευρώ
Μειώνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα Ιαπωνίας-Πέφτει το γεν
Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό
Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων
Κίνα: Ένεση ρευστότητας €250 εκατ. στο τραπεζικό σύστημα