powered by

Τάσος Γιασεμίδης: Πώς και γιατί κατέρρευσε η Silicon Valley Bank

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την μετέπειτα πτώχευση της Signature Bank, της οποίας οι καταθέσεις ακουμπούν τα 90 εκατ. δολάρια, φέρνουν στο προσκήνιο φόβους για πιθανά «φαινόμενα ντόμινο».

Τους λόγους της κατάρρευσης της SVB, εξήγησε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης. Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι η SVB αντλούσε χρήματα με συγκεκριμένο τρόπο και εξυπηρετούσε συγκεκριμένο τομέα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας…

«Η SVB πουλούσε υπηρεσίες σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι ο τομέας της τεχνολογίας. Είχε αντλήσει ένα μεγάλο ποσοστό καταθέσεων ειδικά κατά την περίοδο του κορωνοϊού διότι οι εταιρείες τεχνολογίας ανθούσαν την συγκεκριμένη περίοδο, καθώς και μεγάλα κεφάλαια όσον αφορά τους επενδυτές, τα λεγόμενα venture capital, τα επενδυτικά ταμεία τα οποία επενδύουν σε έτσι εταιρείες, και δεν κατάφερε να διοχετεύσει την επιπλέον ρευστότητα σε δανεισμό ή σε δανεισμό που θα μπορούσε να απορροφήσει τον κίνδυνο», υπέδειξε ο κ. Γιασεμίδης.

Επενδύσεις σε χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η SVB είχε προχωρήσει σε επενδύσεις σε χρεόγραφα σταθερού επιτοκίου τα οποία καλύπτουν από την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι κρατήσει κάποιος τα συγκεκριμένα χρεόγραφα στο τέλος θα λάβει τα χρήματα τα οποία είχε επενδύσει.

«Όμως…» εξήγησε περαιτέρω ο κ. Γιασεμίδης «με την αύξηση των επιτοκίων η δίκαιη αξία αυτών των ομολόγων έπεσε ξαφνικά, διότι είναι αντίστροφη η πορεία των επιτοκίων με την αξία των ομολόγων και όταν χρειάστηκε κεφάλαια δεν μπορούσε να τα διαθέσει στην αγορά ή έπρεπε να καταγράψει σημαντικές ζημιές. Άρα η επένδυση της επιπλέον ρευστότητας στα συγκεκριμένα χρεόγραφα τα οποία ήταν καλής ποιότητας μεν, αλλά σταθερού επιτοκίου, οδήγησαν στην ανάγκη για εξεύρεση κεφαλαίου».

Η πτώχευση της Signature Bank

Σχολιάζοντας την πτώχευση της Signature Bank, τράπεζα με αποταμιεύσεις 90 εκατ. δολάρια, ο κ. Γιασεμίδης διευκρίνισε πως οι καταθέτες θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, κάτι που το διαβεβαίωσε το αμερικανικό δημόσιο, ωστόσο αυτοί που θα χάσουν τα χρήματά τους είναι ο μέτοχοι και οι κάτοχοι χρεογράφων καθώς είναι οι τελευταίοι στη λίστα που διασφαλίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως εξήγησε θα δημιουργηθεί μια «τράπεζα γέφυρα» η οποία ουσιαστικά η οποία ουσιαστικά θα πάρει τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών για να μπορέσει να αποπληρώσει τις καταθέσεις.

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν σημαντικά οι ακάλυπτες επιταγές-Μόλις €22.860 η αξία τους τον Απρίλιο
Στην Επ. Οικονομικών οι άμεσες πληρωμές σε όλη την Ευρώπη...Μεταφορά χρημάτων σε μόλις 10 δευτερόλεπτα
ECOMMVERSE από την ECOMMBX...Μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα για όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Διπλή περιβαλλοντική πιστοποίηση για την Ελληνική Τράπεζα
Τα επιτόκια που προσφέρει η κάθε τράπεζα για καταθέσεις και δάνεια
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Consulco: Οι αποδόσεις πρώτου τριμήνου του 2025 για το London Credit Fund