Μάριος Χρίστου: Η κατάρρευση της SVB, πού οφείλεται και η... Lehman Brothers
InBusinessNews 11:09 - 13 Μαρτίου 2023
Στην εκροή καταθέσεων εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω υψηλών επιτοκίων οφείλεται η κατάρρευση τη Silicon Valley Bank, σύμφωνα με τον οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάριο Χρίστου, ο οποίος τονίζει ταυτόχρονα ότι η πολιτική αύξησης επιτοκίων δημιουργεί σοβαρά παράπλευρα προβλήματα.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Χρίστου αναφέρει ότι πρόκειται για την 16η πιο μεγάλη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ, στην οποία έχουν παρέμβει οι αρχές προστασίας εγγυημένων καταθετών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (οι εγγυημένες καταθέσεις είναι στις 250.000 δολάρια).
Ο κ. Χρίστου, έκανε επίσης αναφορά και σύγκριση του γεγονότος με την Leahman Brothers, αναφέροντας ότι «η κρίση της αγοράς ακινήτων (sub-prime mortgage market crisis) ξεκίνησε κάπως παρόμοια τον Ιούλιο του 2007 με (αρχικά) την κατάρρευση της Lehman Brothers (χωρίς την παρέμβαση των αρχών), οι οποίες αναγκάστηκαν να παρέμβουν μια εβδομάδα αργότερα για την διάσωση της AIG για γενικότερη συστημική προστασία».
Η επιθετική πολιτική των τραπεζών
Παράλληλα, ο κ. Χρίστου υποδεικνύει ότι η αύξηση επιτοκίων που αποτελεί την κλασσική μορφή αντιμετώπισης του πληθωρισμού ζήτησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κόστους παραγωγής, ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου.
«Η επανεξέταση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερα η ένταση (επιθετικότητα) με την οποία εφαρμόζεται με συνεχείς μεγάλες (σε μονάδες βάσης) και απανωτές (σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα) αυξήσεις των επιτοκίων, δεν αφήνουν περιθώρια χρόνου στην αγορά για αφομοίωση των αλλαγών (αναταράξεων) που παράγονται», τονίζει ο κ. Χρίστου.
Ως μείζον σημαντικό θέμα αναφέρει το γεγονός ότι στην κίνηση επαναφοράς της αξιοπιστίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αποφυγής μιας ντόμινο συμπεριφοράς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεων τους (όχι μόνο στις εγγυημένες), κάτι που θα ισχύει και για την Signature Bank, η οποία επίσης αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα και όλα αυτά χωρίς τη συνεισφορά των φορολογουμένων.
Ομόλογα, επιτόκια και ζημιές….
«Σύμφωνα με το FDIC οι τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν μη πραγματοποιηθείσες (unrealised) ζημιές ύψους 620 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2022 που προκύπτουν κυρίως από την αγορά ομολόγων, όπου επένδυσαν λόγω υψηλής ρευστότητας τα τελευταία χρόνια. Με την αύξηση των επιτοκίων τα ομόλογα αυτά έχουν χάσει από την τρέχουσα αξία τους, αφού οι νέες εκδόσεις ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις (τόκο) καθίστανται πιο ελκυστικές με αποτέλεσμα οι παλαιότερες να χάνουν αξία.
Ως αποτέλεσμα οι περισσότερες τράπεζες να παρουσιάζουν (μη πραγματοποιηθείσες) ζημιές στους ισολογισμούς τους. Η τρέχουσα κατάσταση με τα επιτόκια δημιουργεί δραματική επίδραση στην επικερδότητα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, σχολίασε ο Martin Green berg, Chairman FDIC, στο Institute of International Bankers, την περασμένη εβδομάδα», καταλήγει ο κ. Χρίσου.
Επιπρόσθετα, στην ανάρτηση αναφέρει ότι οι αντιδράσεις των αγορών σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο παρουσιάζει απώλειες αυτή την στιγμή (με 15 λεπτά χρονική υστέρηση) -1,58% και σταθεροποιείται, κάτι που ο κ. Χρίστου το χαρακτηρίζει ως όχι και πολύ μεγάλη και οπωσδήποτε όχι δραματική απώλεια.