Παραμένουν πρώτοι με διαφορά οι Ρώσοι στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο

Την πρώτη θέση με διαφορά συνεχίζουν να κατέχουν οι αγοραστές ακινήτων από τη Ρωσία στην κυπριακή αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου για αγορές και πωλητήρια έγγραφα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία, μιλώντας στην 5η διοργάνωση του Property Show στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι αυτά τα στοιχεία πρέπει να δίνονται στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τομέα ακινήτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη λίστα, τους Ρώσους αγοραστές ακολουθούν οι Βρετανοί και ακολούθως οι Ισραηλίτες, οι Έλληνες, οι Λιβανέζοι και οι Γερμανοί.

H έκθεση Property Show, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή όλο το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Royal Hall στη Λευκωσία, από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Παπαναστασίου ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και σημείωσε ότι πρόθεση και του Υπουργείου είναι να δυναμώσει ο τομέας αυτό.

Των εγκαινίων προηγήθηκε σειρά ομιλιών από εκπροσώπους οργανισμών και φορέων που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Ελλάδα. Την έναρξη της έκθεσης χαιρέτισε εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας FMW ο Θέμης Πολυβίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πέμπτη διαδοχική χρονιά της διοργάνωσης.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Χρήστος Πετσίδης του ΚΕΒΕ, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η διοργάνωση, επιβεβαίωσε τη δυναμική της οικονομίας των ακινήτων, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την περίοδο πανδημίας και του πολέμου της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι ο τομέας βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα, παρουσιάζοντας έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του Επιμελητηρίου για την αύξηση του κόστους οικοδομικών υλικών, καθώς και για την άνοδο των δανειακών επιτοκίων. «Ο τομέας των ακινήτων έχει μέλλον και προοπτικές και όλα τα είδη ακινήτων συγκεντρώσουν ενδιαφέρον από αγοραστές, ντόπιους και ξένους», κατέληξε ο κ. Πετσίδης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται «να εγκύψουμε στα διάφορα προβλήματα και αδυναμίες, ώστε να κρατήσουμε ανοιχτή αυτή την πηγή εσόδων για όλους μας».

Ακολούθως, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ελίκκος Ηλία, υπογράμμισε τον πολυδιάστατο ρόλο του Τμήματος στον τομέα των ακινήτων, και επεσήμανε τη συνεισφορά του στην οικονομία. Ιδιαίτερα μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα του Τμήματος, η οποία την έθεσε εκτός λειτουργίας από την περασμένη Πέμπτη και πιθανόν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ανέφερε ότι «ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία και για τον τόπο».

Αναφερθείς σε στοιχεία που αποτυπώνουν την κινητικότητα στον τομέα των ακινήτων, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι σχεδόν κάθε χρόνο το Κτηματολόγιο καταχωρεί 20.000 πωλήσεις αξίας άνω των 4 εκ. ευρώ, ενώ κατατίθενται περίπου 12.000 - 13.000 πωλητήρια έγγραφα κάθε χρόνο. Σημείωσε, ακόμα, ότι το 2022 καταχωρήθηκαν 14.489 υποθήκες, αξίας 3,29 εκ. ευρώ, στο Κτηματολόγιο, εξηγώντας ότι «όταν γίνονται σωστά, (οι υποθήκες) συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κτηματολόγιο, κατά τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2023, την πρωτιά στις αγορές και πωλητήρια έγγραφα ακινήτων στην Κύπρο έχουν με διαφορά οι Ρώσοι αγοραστές, ενώ ακολουθούν οι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο και έπονται οι αγοραστές από το Ισραήλ, που προτιμούν κυρίως παραθαλάσσιες πόλεις, χωρίς όμως να περιορίζονται πλέον στη Λάρνακα, όπως παλαιότητα, όπως είπε ο κ. Ηλία.

Συνέχισε λέγοντας ότι στην τέταρτη θέση την λίστας βρίσκονται οι αγοραστές από Ελλάδα, στην πέμπτη από Λίβανο, στην έκτη από Γερμανία, στην έβδομη από Ρουμανία, στην όγδοη από Κίνα, στην ένατη από Ουκρανία, στην δέκατη από Ολλανδία, στη ενδέκατη από Βουλγαρία, στη δωδέκατη από Πολωνία, στη δέκατη τρίτη από Λευκορωσία, στη δέκατη τέταρτη από ΗΠΑ, ενώ έπονται πολλές άλλες χώρες. Ο κ. Ηλία κατέληξε λέγοντας ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά και το Κτηματολόγιο πρέπει να δίνει αυτές τις πληροφορίες στους επιχειρηματίες.

Ως σημαντικό επίτευγμα ανέφερε τη μείωση των εγκλωβισμένων αγοραστών, επισημαίνοντας ότι «τα αίτια που τους δημιούργησαν πρέπει να προβληματίσουν και υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον». Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη και για αυστηρότερους πολεοδομικούς ελέγχους για την τήρηση των όρων σε κάθε οικοδομή.

Υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, ανέφερε ότι η χώρα παραμένει ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, καθώς δεν επιβάλλονται φόροι ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο και σημείωσε ότι «οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο είναι πολύ ελκυστικές, προπαντώς για το τι προσφέρει η χώρα».

Τέλος, σημείωσε ότι από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του Κτηματολογίου, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας, προσπάθεια για βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ αναγνωρίζεται η ανάγκη για μείωση του χρόνου αδειοδοτήσεων, καθώς και της έκδοσης των τίτλων.

Σε θεσμικές αλλαγές που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη του τομέα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα η Μερσίνα Ισιδώρου, Γενική Διευθύντρια Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών. Όπως είπε, απαιτείται επίσπευση διαδικασιών μέσω της ψηφιοποίησης, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερα, ώστε να επεκταθεί και στις μεγάλες αναπτύξεις.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη σημασία παραχώρησης κινήτρων για απόκτηση κατοικίας από νεαρά ζευγάρια, καθώς και σε επιχειρήσεις για να προχωρήσουν πράσινες αναπτύξεις. Αναφέρθηκε, τέλος στο αίτημα για «εκσυγχρονισμό αναχρονιστικών νομοθεσιών», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το κράτος να λύσει τα χέρια των επιχειρήσεων, για να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα».

Η Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει βοηθήσει 5000 οικογένειες και πρόσωπα, υπογράμμισε όμως ότι λαμβάνει καθημερινά πολλές εκκλήσεις, ιδίως από νεαρά ζευγάρια, που χρειάζονται βοήθεια για να εξασφαλίσουν στέγη.

Σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες αυξάνονται λόγω περιορισμένων δανειοδοτήσεων, ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ θα αρχίσει να προσφέρει και διευκολύνσεις για εξασφάλιση στέγης με ενοίκιο, πέρα από τις επιλογές για αγορά. Ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν μονάδες που ετοιμάζονται στην περιοχή Παλουριώτισσας, καθώς ένα έργο με 500 κατοικίες στη Λεμεσό.

Στη δική του παρέμβαση ο Γιώργος Στροβολίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι αγοραστές, προτού λάβουν την απόφαση να προχωρήσουν σε μία αγορά, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Σημείωσε, ακόμα, ότι αν κάποιο ακίνητο θεωρείται ευκαιρία, δε σημαίνει ότι είναι ευκαιρία για όλους τους αγοραστές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές, λόγω της ανόδου των δανειακών επιτοκίων, καθώς και της αλλαγής των προϋποθέσεων για παραχώρηση δανείων.

Την εικόνα ανόδου των τιμών των ακινήτων στην ελληνική αγορά μετέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμα υπάρχουν ευκαιρίες για ενδιαφερόμενους αγοραστές, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον που συνεχίζουν να επιδεικνύουν ξένοι επενδυτές.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι αν και στα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι τιμές των οικιστικών κυρίως ακινήτων έχουν ανέβει, βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά ευρωπαϊκά επίπεδα, ενώ στην περιφέρεια οι αξίες δεν έχουν ανέβει ακόμα. Σημείωσε ότι ευκαιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν σε ελληνικά νησιά, όχι τα πιο γνωστά, όπου και τα αιτήματα από αγοραστές του εξωτερικού, όπως Γερμανούς, Γάλλος και Ισραηλίτες, είναι πολλά. Κατέληξε, δε, ότι «η ελληνική αγορά είναι ακόμα μία αγορά ευκαιριών, που μπορεί να επενδύσει κάποιος και να πάρει υπεραξίες», προσθέτοντας ότι ξένοι επενδυτές έχουν εστιάσει και σε υποβαθμισμένες περιοχές των Αθηνών, για να τις ανεβάσουν σταδιακά.

Δειτε Επισης

Σκληρό πόκερ για την μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον GSI-Δεν πήρε απαντήσεις ο Γιώργος Παπαναστασίου
Σε δικά τους σπίτια ζούσαν το 2023 το 69% των Κύπριων-Τρεις στους δέκα στο ενοίκιο
Ανδρέας Μιχαήλ: Παραμένει δυναμικός ο τομέας των κατασκευών, εξελίσσεται συνεχώς η Cyview
Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Και άλλες μετοχές του «Ρόδον» στον Balram Chainrai-Ανεβάζει την συμμετοχή του στο ξενοδοχείο ο επενδυτής
Πλησιάζει το 90% η παρουσία της E.V.H. Investments στην Salamis
Κωνσταντίνος Ντάλτας: Ισχυρό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΕΚ-Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε
Μιχάλης Ζαβός: Ανησυχία για μη επαγγελματίες developers που δημιουργούν προβλήματα στην κυπριακή κτηματαγορά
Ο Μάριος Τσιακκής αποτιμά...Οι σημαντικοί σταθμοί, η εξέλιξη του ΚΕΒΕ και το απόσταγμα μιας διαδρομής 38 χρόνων
Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»