powered by

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η πρώτη χιαστί μεταμόσχευση νεφρού που πραγματοποιείται στην Κύπρο

Ορόσημο αποτελεί η 1η Μαρτίου για τη χώρα μας καθώς διενεργήθηκε στη νεοσύστατη Μεταμοσχευτική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) η πρώτη χιαστί μεταμόσχευση νεφρών με μόσχευμα το οποίο παραλήφθηκε από το Ισραήλ, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Η εν λόγω μέθοδος θα βοηθήσει συνανθρώπους μας που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει το νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατός.

Το μόσχευμα παρέλαβε το επιστημονικό προσωπικό της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, εκπροσώπων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών. Η παράδοση έγινε στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του ο Πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία κάνει τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής του κυπριακού και ισραηλινού λαού. Δήλωσε συγκινημένος για την εφαρμογή στην πράξη του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στη μεταμόσχευση οργάνων. Ο κ. Ανόλικ, πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που διενεργείται χιαστί μεταμόσχευση, η οποία αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη στη συνεργασία των δύο χωρών. «Προσβλέπω σε πολλές τέτοιες ενέργειες στο μέλλον», συνέχισε ο Ισραηλινός πρέσβης. Καταλήγοντας ευχαρίστησε την ιατρική ομάδα στην Κύπρο που ανέλαβε το έργο της μεταμόσχευσης και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων και τα ταχεία ανάρρωση στους λήπτες των μοσχευμάτων.

Ο Γενικός Χειρουργός της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Δρ. Μιχαήλ Παπούλας, δήλωσε ότι «το 1ο κομμάτι που είναι η δωρεά νεφρού και από τα τρία ζευγάρια, τα δύο στο Ισραήλ και το ένα στην Κύπρο, έχει ολοκληρωθεί και όλα έχουν πάει καλά. Ευελπιστούμε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας», συνέχισε ο κ. Παπούλας. Είπε ότι η χιαστί αυτή μεταμόσχευση ανοίγει νέους δρόμους για όλους τους ασθενείς οι οποίοι είναι στη λίστα αναμονής ή έχουν ζώντα δότη με τον οποίο δεν είναι συμβατοί διότι ακόμη και ζευγάρια ασύμβατα μεταξύ τους θα μπορούν, μπαίνοντας σε μία μεγάλη δεξαμενή με άλλα ασύμβατα ζευγάρια, να βρουν ένα κατάλληλο άλλο ζευγάρι δοτών με το οποίο θα είναι συμβατοί. Καταλήγοντας ο κ. Παπούλας πρόσθεσε ότι «για μας αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή και πιστεύουμε ότι θα επαναληφθεί σύντομα με άλλα ζευγάρια Κύπριους και Ισραηλινούς».

O Ειδικός Νεφρολόγος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Δρ. Ανδρέας Σολουκίδης, χαρακτήρισε «ιστορική την ημέρα» προσθέτοντας ότι «μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής που έχουν τους δότες τους αλλά δεν μπορούν να λάβουν το μόσχευμα από αυτούς. Η διαδικασία της χιαστί μεταμόσχευσης εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη και παγκόσμια τα τελευταία 10 χρόνια. Πλέον η Κύπρος μπαίνει στο χάρτη των χωρών που μπορούν να την προσφέρουν. Τα ζευγάρια που υπό άλλες συνθήκες δεν μπορούσαν να μεταμοσχευτούν αποκτούν ελπίδα. Αυτή τη στιγμή στη λίστα υπάρχουν 3 ζευγάρια που βρίσκονται ήδη στην λίστα ανταλλαγής με το Ισραήλ και θέλουμε σαν Μεταμοσχευτική Κλινική το επόμενο διάστημα να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας». Τέλος ο κ. Σολουκίδης ευχαρίστησε τις διοικήσεις των Υπουργείων Υγείας, Κύπρου και Ισραήλ, τον ΟΚΥπΥ για τη βοήθεια που παρέχει και τους Συνδέσμους Ασθενών.

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Έμιλη Πετρίδου, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ η οποία όπως είπε «δίνει ελπίδες στους ασθενείς μας οι οποίοι είτε έχουν δότη αλλά δεν είναι συμβατοί είτε ψάχνουν δότη για να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα δούμε και άλλα ζευγάρια να μεταμοσχεύονται με αυτό τον τρόπο».

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Stoiximan και Απόλλων Λεμεσού στο πλευρό της τρίτης ηλικίας με ουσιαστική στήριξη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο
Προχωρά στη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων το Τμήμα Περιβάλλοντος
Επενδύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο ο ΣΕΛΚ-Εκδήλωση με επίκεντρο την δεντροφύτευση και την βιωσιμότητα
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Πασχαλινό μήνυμα από τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη...Η διαβεβαίωση που δίνει προς τα μέλη του ΚΕΒΕ(video)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου: Το Cyprus Seeds ανάμεσα στα κορυφαία εκκολαπτήρια startups στην Ευρώπη
Το Cyprus Forum-Cities επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λεμεσό