Το comeback Μάκη Κεραυνού και ο παλιός που είναι αλλιώς
Γιώργος Πλουτάρχου 06:30 - 01 Μαρτίου 2023
Μετά από περίπου τέσσερα χρόνια θητείας του Κωνσταντίνου Πετρίδη, το καυτό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών αλλάζει σήμερα και επίσημα χέρια για να περάσει σε ένα παλιό γνώριμο, τον εκλεκτό του Προέδρου Χριστοδουλίδη για το Υπουργείο Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό.
Διαβάστε εδώ:
Μάκης Κεραυνός: Ο νέος-παλιός τσάρος της οικονομίας
Ο κ. Κεραυνός επιστρέφει ως πολιτικός προϊστάμενος στο Υπουργείο Οικονομικών έπειτα από περίπου 18 χρόνια, με την προηγούμενη θητεία του κατά την περίοδο 19/05/04-30/08/05 (όταν ακόμα είχαμε τη λίρα), επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, να αποτιμάται κατά γενική ομολογία θετικά και να κρίνεται ως ιδιαιτέρως πετυχημένη.
Είναι αληθές πως η επιλογή Μάκη Κεραυνού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχολιάστηκε τις τελευταίες ώρες ποικιλοτρόπως, κυρίως ένεκα του γεγονότος ότι αυστηρά ομιλούντες βρισκόταν εκτός των κριτηρίων εκείνων που ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθετε αναφορικά με τους διορισμούς στους οποίους θα προέβαινε.
Σαφή, ωστόσο, απάντηση στις όποιες επιφυλάξεις ή επικρίσεις ακούστηκαν, έσπευσε και έδωσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, διαμηνύοντας πως πρόκειται για διορισμό που στέλνει το μήνυμα της σοβαρότητας και της συνέχειας στην οικονομία. «Ακούσατε σήμερα τη σημασία που δίδω στην οικονομία, στη συνέχιση αυτής της πορείας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις προεκλογικές του τοποθετήσεις περί της αναγκαιότητας συνέχισης της οικονομικής σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Με τη χθεσινή του απάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ουσιαστικά σκιαγράφησε τα βασικά χαρακτηριστικά στο προφίλ που ήθελε να έχει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα διόριζε, και που στο πρόσωπο του Μάκη Κεραυνού είδε να προσλαμβάνει σάρκα και οστά…
«Η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων πρέπει να γίνονται κατά ένα παράλληλο τρόπο, ώστε να έχουμε το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα…Σημαντικός άξονας όλων αυτών είναι η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, η μεγέθυνση της πίττας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αύξηση εσόδων σε ικανοποιητικό βαθμό». Η δήλωση αυτή ανήκει στο νέο υπουργό Οικονομικών και έγινε στις 19 Μάϊου 2004, κατά την τότε τελετή υποδοχής του στο Υπουργείο σε διαδοχή του προκάτοχου του, Μάρκου Κυπριανού.
Πρόκειται για μια δήλωση που σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία και οικονομική κοσμοθεωρία την οποία ο Μάκης Κεραυνός πρεσβεύει και βάσει της οποίας αναμένεται να λειτουργήσει και κατά τη νέα του αυτή θητεία. Με αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα το ειδικό βάρος που διαθέτει για μια ακόμη επιτυχή διαχείριση του καυτού χαρτοφυλακίου της οικονομίας, όπως και με επίσης αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα την άριστη γνώση του χρηματοπιστωτικού τομέα, έχοντας υπηρετήσει από τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο χειρισμός των θεμάτων που αφορούσαν τη δημοσιονομική εξυγίανση και που ήταν άμεσα συναρτημένη με άλλα θέματα της κυπριακής οικονομίας, όπως ήταν η ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ), η πορεία προς την ΟΝΕ και η παρουσία της Κύπρου στην Ε.Ε., αποτελούσε την προτεραιότητα που ο Μάκης Κεραυνός έθετε με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Μάη του 2004.
Παραλαμβάνοντας σήμερα από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη-στις δώδεκα το μεσημέρι-, προφανώς και οι προτεραιότητες που θα τεθούν θα κινούνται σε διαφορετικό πλαίσιο, μιας και οι συνθήκες ή τα δεδομένα δεν θα μπορούσαν να ήταν τα ίδια με τότε. Με διαφορετικές προκλήσεις ενώπιον του, καλείται να κολυμπήσει εκεί όπου ο πρότερος πολιτικός του βίος συνηγορεί πως ξέρει καλά να κολυμπά. Στα βαθιά.
Βραχυπρόθεσμα έχει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των επιτοκίων. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να θέσει την κυπριακή οικονομία στη σκηνή της διεθνοποίησης, στο διεθνές κάδρο της βιωσιμότητας και να την οδηγήσει σταδιακά προς τα τρία Άλφα των οίκων αξιολόγησης για τα οποία ακόμα ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ, η οποία τα τελευταία χρόνια παρέμεινε στάσιμη.
Εν τέλει, ο Μάκης Κεραυνός καλείται να διαψεύσει τις όποιες επιφυλάξεις για το έπειτα από 18 χρόνια comeback, προς ταυτόχρονη επιβεβαίωση του στίχου του γνωστού πάλαι ποτέ hit της δεκαετίας του ’90.
Πως ναι μεν ο νέος είν’ ωραίος, μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς…