Powered by

Το ρούβλι υποχωρεί κατά 1% έναντι του δολαρίου

Το ρωσικό ρούβλι διολίσθησε την Πέμπτη στο πιο αδύναμο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τα τέλη Απριλίου, λόγω της ζήτησης της αγοράς για συνάλλαγμα και των χαμηλότερων εξαγωγικών εσόδων της Ρωσίας.

Το ρούβλι υποχωρεί κατά 1% έναντι του δολαρίου στα 73,03, αφού έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του από τις 27 Απριλίου 2022 στα 73,3850 νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Χάνει επίσης 1,1% και κινείταιστα 78,26 έναντι του ευρώ και χάνει 1% έναντι του γουάν στα 10,78.

Η Ρωσία πουλάει πλέον συνάλλαγμα αξίας 8,9 δισ.  ρουβλίων (121,83 εκατ. δολάρια) ημερησίως, αντισταθμίζοντας τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η πτώση των ενεργειακών εσόδων και η εκτίναξη των δαπανών ώθησαν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας σε έλλειμμα περίπου 25 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, καθώς οι κυρώσεις και το κόστος της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία επιβάρυναν την οικονομία.

Στο επίκεντρο την Πέμπτη βρέθηκαν επίσης τα επιτόκια, με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 7,5% την Παρασκευή στην πρώτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων του έτους. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η τράπεζα θα εκφράσει μια πιο "γερακίσια" άποψη και θα δώσει σήμα ότι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων είναι στα χαρτιά, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο της Ρωσίας για 4%.

Οι ρωσικές μετοχές έχουν σημειώσει ασταθείς συναλλαγές αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι έναν εφάπαξ έκτακτο φόρο σε επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει "υπερκέρδη". Ο φόρος θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έως 250 δισ. ρούβλια (2,8 έως 3,5 δισ. δολάρια) για την κάλυψη του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί