Powered by

Στο αστρονομικό ποσό των $219 δισ. τα καθαρά κέρδη των Big Oil

​​​​​​​Κέρδη που έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ, υπερδιπλάσια από πέρυσι, εμφάνισαν το 2022 οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη, οι λεγόμενες Big Oil, επωφελούμενες από τις αναταράξεις που έφερε στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τα αθροιστικά κέρδη ύψους 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων επέτρεψαν επίσης στις BP, Chevron, Equinor, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies να γεμίσουν με μετρητά τους μετόχους τους.

Οι κορυφαίες δυτικές πετρελαϊκές κατέβαλαν το 2022 σε επενδυτές το ποσό ρεκόρ 110 δισ. δολαρίων σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, προκαλώντας παράλληλα οργισμένες εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη για επιβολή έκτακτων φόρων στον κλάδο προκειμένου να αντιμετωπίσουν πο καταναλωτές το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικά, η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, διπλασιασμό των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών της το 2022 στα 74,9 δισ. δολάρια λόγω αύξησης των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής στη Γηραιά ήπειρο μετά το "κλείσιμο της στρόφιγγας" από τη ρωσική Gazprom.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, ότι μεγάλες πετρελαϊκές αποχώρησαν πέρυσι επίσης από τη Ρωσία, κάτι που οδήγησε σε τεράστιες απομειώσεις όπως αυτή των 24 δισ. δολαρίων της BP που διέγραψε το μερίδιο της 19,75% στον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.

Όπως δήλωσε όμως σήμερα ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, μετά τα κέρδη ρεκόρ 36,2 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία, το παγκόσμιο σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις ενεργειακές εταιρείες, με τη χαλάρωση των μέτρων για τον COVID-19 στην Κίνα να βελτιώνει τη ζήτηση για το 2023.

"Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε το πετρέλαιο να επιστρέφει στα 100 δολάρια το βαρέλι", είπε ο Pouyanne, από τα 85 δολάρια  που κινούνται επί του παρόντος οι τιμές.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της BP κινήθηκε σήμερα σε υψηλό τρεισήμισι ετών, μετά την άνοδο σχεδόν που κατέγραψε 8% χτες, έπειτα από την ανακοίνωση των δικών της αποτελεσμάτων.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί