Powered by

DBRS: Αδύναμες οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, αντέχει η οικονομία

Αδύναμες παραμένουν οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2023, αλλά η παγκόσμια οικονομία μπορεί να φανεί ανθεκτική, σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, ο οποίος εκτιμά πως οι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να γνωρίσουν "πολύ μέτρια ανάπτυξη", συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι η Βόρεια Αμερική είναι επίσης «σε κίνδυνο να οδηγηθεί σε μια ήπια ύφεση», ενώ η ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνεται λόγω της καθυστερημένης ανάκαμψής της από την COVID-19 και η Ιαπωνία βιώνει επίσης επιταχυνόμενη ανάπτυξη.

«Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, αν και τα πρόσφατα στοιχεία είναι πιο καθησυχαστικά», υπογραμμίζει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο πλήρης αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής «δεν είναι ακόμη αισθητός».

Σύμφωνα με τον DBRS, παρά τις επί το πλείστον αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, αρκετοί σημαντικοί θεμελιώδεις παράγοντες υποστηρίζουν την άποψή του ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να φανεί ανθεκτική.

Αναφέρει ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και ο υψηλός καθαρός χρηματοοικονομικός πλούτος, ως μερίδιο του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος, υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας, προσθέτοντας, ωστόσο, πως παραμένουν αρκετοί βασικοί κίνδυνοι.

Ο οίκος ξεκαθαρίζει πως παρά το υφιστάμενο αβέβαιο σκηνικό, βλέπει να διατηρεί σταθερές τις αξιολογήσεις των κρατών εντός του 2023.

Όπως αναφέρει, οι Κεντρικές Τράπεζες φαίνεται να στέλνουν μηνύματα  επιβράδυνσης ή οριστικής παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων με τις πληθωριστικές πιέσεις να χαλαρώνουν, εν μέρει λόγω του ήπιου Χειμώνα και των προσπαθειών ενίσχυσης του ενεργειακού εφοδιασμού.

Επιπλέον, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει πως αν και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται στις περισσότερες οικονομίες, το ποσοστό ανεργίας για τις περισσότερες από τις χώρες της Ομάδας των G7 παραμένει δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων τριάντα ετών.

«Στην Ευρώπη, η πιθανότητα αρκετών γύρων εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ήπια αστάθεια στην αγορά χρέους, ενώ η Ιταλία να βιώσει κάποια πολιτική αστάθεια, αλλά αυτός ο ιταλικός κίνδυνος είναι πιο πιθανό να αυξηθεί με τις Ευρωεκλογές του 2024», αναφέρει ο Nichola James, Επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεως κρατών στην DBRS Morningstar.

«Έχουμε την άποψη ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες με τους υψηλότερους δείκτες δημόσιου χρέους στο ευρωσύστημα, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στα δημοσιονομικά πλαίσια της Ε,Ε μεσοπρόθεσμα», σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί