Οι μαρίνες της Κύπρου: Xαρτογράφηση των μεγαλεπήβολων έργων (photos)

Σημαντικές και μεγαλεπήβολες είναι οι επενδύσεις που αφορούν τις μαρίνες στην Κύπρο, ενώ σε μερικά χρόνια το νησί αναμένεται να απαριθμεί επτά στο σύνολο.

Σήμερα λειτουργεί η Μαρίνα Λεμεσού, η Μαρίνα St. Raphael, η Μαρίνα Αγίας Νάπας και η Μαρίνα Λάρνακας, η οποία όμως βρίσκεται σε στάδιο ανάπλασης και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε βάθος δωδεκαετίας. Αξιοσημείωτο ότι η Μαρίνα Λάρνακας αποτελεί την πρώτη μαρίνα στο νησί, η οποία λειτουργεί από το 1973.

Στα σκαριά βρίσκεται η Μαρίνα Παραλιμνίου, μια σημαντική προσθήκη για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023.  

Διαβάστε ακόμα:

Εξοικονομώ-αναβαθμίζω στις κατοικίες: Αναλυτικά όλες οι χορηγίες

Park Avenue: Η νέα οικιστική ανάπτυξη πολυτελείας στη Λάρνακα (pics)

Μεγάλη ώθηση στην Πόλη Χρυσοχούς και τις γύρω περιοχές αναμένεται να δώσει η Μαρίνα στο Λατσί, έργο που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ξεκινήσει το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2026 και ουσιαστικά αφορά την επέκταση του υφιστάμενου λιμανιού.

Επιπρόσθετα, στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει οριστεί στις 8 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί η πρόταση για τη Μαρίνα Πάφου, της οποίας οι πρώτες προσπάθειες για δημιουργία της ξεκίνησαν το…1990.

Γενικότερα, οι μαρίνες της Κύπρου αποτελούν έργα που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου και συνάμα στον ναυτικό τουρισμό. Αφορούν μεικτές επενδύσεις αφού συνδυάζουν οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αναψυχής, και προέρχονται από ξένα και κυπριακά κεφάλαια. 

Υπογραμμίζεται ότι οι μαρίνες αποτελούν επίσημο λιμάνι εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου πραγματοποιούνται τελωνειακοί και μεταναστευτικοί έλεγχοι.

Το InBusinessNews, μετά από ενδελεχή έρευνα, παρουσιάζει τις μαρίνες της Κύπρου και τα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των θέσεων ελλιμενισμού και το κόστος της επένδυσης.

ΛΕΜΕΣΟΣ

  • Μαρίνα Λεμεσού

Η Μαρίνα Λεμεσού ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της το 2014 και αποτελεί ένα σύνθετο έργο που έχει τύχει παγκόσμιων διακρίσεων, συνδυάζοντας οικιστικές, εμπορικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές αναπτύξεις, σε μια συνολική επένδυση πέραν των 400 εκατ. 

Πρόκειται για την πρώτη μαρίνα στην Κύπρο με τη δυνατότητα ελλιμενισμού για superyachts. Διαθέτει 650 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής, από 8 μέτρα μέχρι 110 μέτρα, χώρο επιδιόρθωσης και επισκευής σκαφών, σταθμό καυσίμων, καθώς και ελικοδρόμιο.

Για τα σκάφη που υπερβαίνουν το μέγεθος της μεγαλύτερης θέσης ελλιμενισμού, προσφέρονται οι ίδιες αναβαθμισμένες υπηρεσίες και διευκολύνσεις σε θέση αγκυροβολίας ακριβώς έξω από το έργο.

Σημαντικό γεγονός για τη Μαρίνα Λεμεσού αποτελεί το ότι κατά την καλοκαιρινή σεζόν του 2022 έσπασε κάθε άλλο ρεκόρ, αφού από τον Μάιο του 2022 υποδέχθηκε και διαχειρίστηκε πέραν των 550 αφίξεων σκαφών. Ωστόσο, αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Oι κάτοχοι θέσεων ελλιμενισμού προέρχονται κυρίως από χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, με τα περισσότερα να προέρχονται από Ισραήλ, Λίβανο, Τουρκία και Ελλάδα. Ωστόσο, προσεγγίζει σκάφη ακόμη και από Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλά σκάφη χρησιμοποιούν τη Μαρίνα Λεμεσού ως ενδιάμεσο σταθμό, καθώς διέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Απέχει 130 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από την Βηρυτό (Λίβανος), 205 ν.μ. από το Πορτ Σάιντ (Αίγυπτος), 255 ν.μ. από τη Ρόδο (Ελλάδα) και 285 ν.μ. από τη Διώρυγα του Σουέζ (Αίγυπτος).

Η Μαρίνα Λεμεσού διαθέτει επίσης 211 ετοιμοπαράδοτα διαμερίσματα και 74 επαύλεις με ιδιωτικές θέσεις ελλιμενισμού ή άμεση πρόσβαση στην παραλία.

Ταυτόχρονα, διαθέτει μια ευρεία γκάμα καφεστιατορίων και καταστημάτων, σπα και γυμναστήριο, πολιτιστικό κέντρο και πολυώροφο χώρο στάθμευσης για 750 αυτοκίνητα.

  • Μαρίνα St. Raphael

Η ιδιωτική Μαρίνα St. Raphael (Αγίου Ραφαήλ) βρίσκεται στα ανατολικά της Λεμεσού, συνορεύει με τις εγκαταστάσεις του πεντάστερου ξενοδοχείου St. Raphael Resort και είναι ιδανική τους λάτρεις των μηχανοκίνητων σκαφών και ιστιοφόρων.

Διαθέτει εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για 237 σκάφη αναψυχής και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη έως 30 μ. μήκος και 4 μ. βύθισμα. Τα σκάφη ελλιμενίζονται σε τρεις συγκεκριμένες προβλήτες.

 

Παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής σκαφών αναψυχής, καθώς και αποβάθρα καυσίμων για πετρέλαιο και βενζίνη, αλλά και αποκομιδή απορριμμάτων, αποκομιδή λαδιού καθώς και αποκομιδή χρησιμοποιημένης μπαταρίας.

Συν τοις άλλοις, παρέχει ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων στη Μαρίνα, καθώς και μεγάλο χώρο στάθμευσης.

Παράλληλα, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ανέσεων και υπηρεσιών στο θέρετρο St. Raphael Resort.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  • Μαρίνα Αγίας Νάπας

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο έργο,  επένδυση που αγγίζει τα €300 εκατ, της κοινοπραξίας του Αιγύπτιου επιχειρηματία Naguib Sawiris και του Ομίλου Καραμοντάνη.

Πρόκειται για βραβευμένη, μεικτού τύπου ανάπτυξη, που συνδυάζει υποδομές οικιστικής, εμπορικής και ψυχαγωγικής χρήσης, κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια και υπηρεσίες για σκάφη.

Η συνολική έκταση του όλου έργου ανέρχεται στα 318,535 τ.μ.

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι σε λειτουργία από το 2020 και η εμπορική ζώνη από το 2021, ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2022.

Διαθέτει 360 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών στο νερό και 240 στην ξηρά.

Παρέχει διάφορες διευκολύνσεις καθώς θεωρείται one-stop-shop, αφού έχει όλες τις υπηρεσίες για τους επισκέπτες, ιδιοκτήτες, πληρώματα σκαφών και ενοίκους.

Η οικιστική ανάπτυξης στη Μαρίνα Αγίας Νάπας αφορά δύο πύργους και 35 επαύλεις πολυτελείας.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση της οικιστικής ανάπτυξης θα ολοκληρωθεί αρχές της άνοιξης του 2023 με την παράδοση του ανατολικού πύργου, ο οποίος περιλαμβάνει 95 διαμερίσματα. Ο δυτικός πύργος περιλαμβάνει 125 διαμερίσματα. Υπογραμμίζεται ότι και οι δύο πύργοι συγκαταλέγονται στα 34 περιστρεφόμενα κτήρια παγκοσμίως και περιλαμβάνουν μόνο οικιστικές μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει πουληθεί το 90% των διαμερισμάτων του ανατολικού πύργου και το 25% των επαύλεων.

Σχετικά με τους αγοραστές, έως τώρα, το 15% είναι Κύπριοι και το 85% ξένοι επενδυτές από Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εμπορική ζώνη της Μαρίνας Αγίας Νάπας αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό χώρο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου με έκταση πέραν των 4,000+ τ.μ.

Την διαχείρισης της Μαρίνας Αγίας Νάπας έχει αναλάβει η M.M. Makronisos Marina, η οποία ιδρύθηκε το 2012 για αυτό τον σκοπό.

  • Μαρίνα Παραλιμνίου

Εντός του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει η πολυαναμενόμενη Μαρίνα Παραλιμνίου και να ελλιμενιστούν τα πρώτα σκάφη, ενώ πλήρως θα λειτουργήσει το 2024.

Αφορά επένδυση που ακουμπά τα €100 εκατ. και η συμφωνία για ανάπτυξή της υπογράφηκε το 2017 μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της PMV Maritime Holdings Ltd, που είναι η κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία.

Το έργο αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και γενικότερα στην προώθηση του ναυτικού τουρισμού ολόκληρης της Κύπρου.

Η Μαρίνα Παραλιμνίου θα περιλαμβάνει κτήρια διοίκησης, οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, ενώ στους χώρους θα λειτουργήσει επίσης και ένα boutique hotel.

Εντός του 2023 που θα είναι έτοιμη η Α’ φάση του έργου, η Μαρίνα Παραλιμνίου θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 150 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, από τις συνολικά 300 θέσεις που θα περιλαμβάνει συνολικά το έργο. 

Επίσης, θα αποτελείται από 195 οικιστικές μονάδες, στην πλειοψηφία τους διαμερίσματα, καθώς και από 27 χώρους για εμπορική χρήση, όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα. Κατά την Α΄ φάση του έργου, θα παραδοθούν συνολικά 44 οικιστικές μονάδες και η εμπορική ζώνη.  

Όπως δημοσίευσε πρόσφατα το InBusinessNews, στη Μαρίνα Παραλιμνίου θα καταφθάσει ένας κολοσσός yatch, ανοίγοντας τα κεντρικά του γραφεία.

Πρόκειται για τον όμιλο Ferretti, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για απευθείας έλευση στην Κύπρο μιας τεράστιας γκάμας υπερπολυτελών σκαφών.

Η συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Ferretti και της P.M.V. Maritime Holdings φέρνει ουσιαστικά το Ferretti Group απευθείας για πρώτη φορά στην Κύπρο, αφού μέχρι σήμερα η εδώ παρουσία του ήταν μέσω μεσάζουσας εταιρείας από την Ελλάδα. Ο όμιλος αναμένεται να ανοίξει γραφεία και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, με τα κεντρικά να βρίσκονται στη Μαρίνα Παραλιμνίου.

Διαβάστε εδώ: Ferretti Group: Ένας κολοσσός των yachts στη Μαρίνα Παραλιμνίου

ΛΑΡΝΑΚΑ

  • Μαρίνα Λάρνακας

Η Μαρίνα Λάρνακας αποτελεί την πρώτη μαρίνα της Κύπρου η οποία λειτουργεί από το 1973, ενώ πιο πριν ήταν μια μικρή αποβάθρα που εξυπηρετούσε κατά κύριο λόγο τις ψαρόβαρκες.

Απέχει 110 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από τον Λίβανο και τη Συρία, 145 ν.μ. από το Ισραήλ, 230 ν.μ. από την Αίγυπτο και 250 ν.μ. από την Ελλάδα.

Διαθέτει εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για 450 σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών, με μέγιστο βάθος 4 μ.

Επίσης, η Μαρίνα Λάρνακας διαθέτει υπηρεσία θαλάσσιας επικοινωνίας VHF σε 24ωρη βάση.

Το 2022 προχώρησε σε στάδιο υλοποίησης η εμπορικοποίηση του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Την διαχείριση του έργου ανέλαβε η Kition Ocean Holdings Ltd και αφορά την μεγαλύτερη ανάπτυξη που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με την επένδυση να ακουμπά τα €1,2 δισ.

Η μεγάλη αυτή επένδυση πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις και σε βάθος δωδεκαετίας, κάτι που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Λάρνακας.

Στόχος της ανάπλασης, είναι η Μαρίνα Λάρνακας να είναι ικανή να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί όλους τους τύπους πλοίων, yatch και επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, θα έχει χωρητικότητα για 650 θέσεις ελλιμενισμού για διάφορα μήκη σκαφών από 5 μέχρι 125 μέτρα.

Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στους χώρους της μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα. Παράλληλα η Μαρίνα θα διαθέτει 150 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι άνοιξε για το κοινό τέλος Οκτωβρίου του 2022, αφού για χρόνια λειτουργούσε κυρίως για ιδιοκτήτες σκαφών. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει επιδιορθώσεις στον πεζόδρομο και λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια και παιδότοπος.

ΠΑΦΟΣ

  • Μαρίνα στο Λατσί

Την δική της μαρίνα θα αποκτήσει η Πόλη Χρυσοχούς μέχρι το 2026, με την επέκταση του λιμανιού  στο Λατσί.  

Η Μαρίνα στο Λατσί αφορά επένδυση €53.5 εκατ. και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν το 2024 και θα ολοκληρωθούν το 2026.

 

Σήμερα το λιμανάκι στο Λατσί έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 200 μικρών σκαφών. Με την επέκταση και την κατασκευή της μαρίνας, θα δημιουργηθούν 350 θέσεις ελλιμενισμού για μεγάλα σκάφη καθώς και αγκυροβόλιο για κρουαζιερόπλοια. Επιπλέον, η Μαρίνα στο Λατσί θα διαθέτει και χώρους αναψυχής.

Αφορά ένα πολύ υποσχόμενο έργο, καθώς έρχεται για να δώσει ώθηση στην Πόλη Χρυσοχούς και τις γύρω περιοχές.

  • Μαρίνα Πάφου

Έτοιμη για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι η πρόταση για την Μαρίνα Πάφου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ, οι πρώτες προσπαθείς για δημιουργία της ξεκίνησαν το…1990.

Ειδικότερα, η πρόταση που αφορά την Μαρίνα Πάφου είναι έτοιμη και θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στην επόμενη συνεδρίασή του, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023.

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργος Μάης, εκτιμά πως με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για την επαρχία μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος για προσφοροδότηση και την κατασκευή του, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Η Μαρίνα Πάφου αναμένεται να είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 σκαφών  και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους