Powered by

Μέχρι €100 εκατ. σε δάνεια στη Β. Μακεδονία προτείνει η Κομισιόν

Την παροχή μέχρι και 100 εκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική χρηματική συνδρομή μέσω δανεισμού στη Βόρειο Μακεδονία πρότεινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη στήριξη της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται, το εξωτερικό ισοζύγιο της Βορείου Μακεδονίας επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εισαγωγές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες ανάγκες αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους το 2023 τη στιγμή που οι συνθήκες στον τομέα της χρηματοδότησης είναι δύσκολες.

Εφόσον εγκριθεί, η βοήθεια θα κατευθυνθεί προς την κάλυψη των αναγκών της χώρας για το 2023 και το 2024, τόσο όσον αφορά την χρηματοοικονομική σταθερότητα όσο και για στήριξη δομικών μεταρρυθμίσεων, και εντάσσεται σε πρόγραμμα 24 μηνών ύψους μέχρι 530 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα δάνεια θα χορηγηθούν σε δύο δόσεις, υπό τον όρο της εφαρμογής μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ στο πλαίσιο μνημονίου συναντίληψης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να εστιάσει κυρίως σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης, της φορολογικής πολιτικής, της διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων, των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της διαφάνειας στις κρατικές ενισχύσεις, της ενεργειακής απόδοσης, της δικαστικής μεταρρύθμισης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε για έκτο μήνα η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Διατηρεί τη σταθερή οικονομική της θέση η First Citizens
Άλμα πέραν του 5% στις μετοχές της Deutsche Bank
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Saudi National Bank
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στις τράπεζες
Η Silicon Valley Bank πουλήθηκε στη First Citizens
Nέες κυρώσεις στη Λευκορωσία από ΗΠΑ
Σε υψηλό 4 ετών τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Deutsche Bank
Ισχυρές πιέσεις και κύμα ρευστοποιήσεων στην Deutsche Bank
Sell-off στις ευρωαγορές την Παρασκευή