Ανακούφιση από την ακρίβεια ζητούν οι δανειολήπτες από τον νέο ΠτΔ

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του, θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας από την ακρίβεια, αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας, που υφίσταται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, στις 2 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης (0,5) τα επιτόκια, σε μια 5η διαδοχική παρέμβαση της από τον Ιούλιο του 2022 και όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξει νέα αύξηση τον Μάρτιο και νέα αύξηση τον Ιούνιο.

«Συνέπεια της πιο πάνω αύξησης, θα είναι η αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των δόσεων τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, οπότε και θα προκύψει πρόβλημα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), που θα αυξάνεται συνεχώς», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως όλα αυτά προϊδεάζουν συνθήκες ύφεσης με όλα τα κακά επακόλουθα και προσθέτει ότι «αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά από την νέα Κυβέρνηση».

Επίσης, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι με δελτία Τύπου εντός Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου καλούσε την Κυβέρνηση να σχεδιάσει και εφαρμόσει τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δυστυχώς για όλους εμάς η Κυβέρνηση που αποχωρεί συνέχισε να αδιαφορεί προκλητικά, με αποτέλεσμα να ζημιώνουν οι δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πράγματι δυσκολεύονται να επιβιώσουν», προσθέτει.

Αναφέρει πως οι Κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών σχεδιάζανε από καιρό και εφαρμόζουν αντισταθμιστικά μέτρα, για να στηρίξουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους, αλλά και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και προσθέτει πως στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, συμφώνησε με τις Τράπεζες, σχέδιο για στήριξη των ευάλωτων Δανειοληπτών, ενώ συνεχίζεται το “καλάθι του νοικοκυριού” που εμπλουτίζεται συνεχώς και εφαρμόζεται επίσης το Δελτίο Αγοράς (market pass).


Εκποιήσεις

Αναφορικά με το πρόβλημα των εκποιήσεων, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως «θα πρέπει να λυθεί οριστικά για να μην τίθεται πλέον θέμα αναστολής , που πιθανό να μας προκαλεί αχρείαστα προβλήματα με τα ευρωπαϊκά όργανα καθώς και στην οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τόπου μας» και προσθέτει πως «στην ουσία το πρόβλημα είναι θέμα εξεύρεσης του νόμιμα οφειλόμενου χρέους».

Αναφέρει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει προγραμματίσει συνεδρία στις 20/2 /23 για να συζητηθούν αρκετές προτάσεις νομού που κατέθεσαν διάφορα κόμματα σχετικά με τις εκποιήσεις και προσθέτει ότι διέξοδο μεταξύ άλλων προσφέρει η πρόσφατη εισήγηση του Συνδέσμου για την θεσμοθέτηση Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών (ADR), που σε μικρό χρονικό διάστημα θα καθορίζει το νόμιμα οφειλόμενο υπόλοιπο του χρέους του Δανειολήπτη.

«Με τα δυο πιο πάνω πολύ σοβαρά θέματα θα πρέπει να ασχοληθεί διεξοδικά η νέα Κυβέρνηση, και να δώσει άμεσες λύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η οικονομία του τόπου στηρίζεται στους Δανειολήπτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», καταλήγει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΚΤΚ: Συμβάλλει σε μια πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία
Πρωτοβουλίες ΚΤΚ για διαχείριση ΜΕΧ και βελτίωση του τραπεζικού συστήματος
Τax For All: Αρχίζει η λειτουργία του για σκοπούς ΦΠΑ
Επιφυλακή απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα» στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές στο διαδίκτυο-Η ενημέρωση της Τρ. Κύπρου
Ν. Χριστοδουλίδης για τραπεζική ένωση: Στόχος η κατάληξη πριν το τέλος του 2023
XAK: Μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών Κύπρου και Ελληνικής
Ηγέτες Ε.Ε.: Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός
Αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €2.733 εκ. το 2022, μη εξυπηρετούμενο σχεδόν ένα στα δέκα
Κ. Ηροδότου: Με σημαντική ρευστότητα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας