Powered by

AstroBank: Συζήτηση για την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα

Τα αίτια, καθώς και οι επιπτώσεις από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε η AstroBank, σε συνεργασία με την Global Τraining και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Life Changing Ideas του Πανεπιστήμιου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγητής Οικονομικών του London Business School, Ηλίας Παπαϊωάννου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της AstroBank, Μιχάλης Σαρρής.

Η συζήτηση άγγιξε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα κράτη στη διάρκεια του έτους, όπως ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις επιτοκίων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη εξάλειψής τους. Όπως αναφέρθηκε, η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα, χρειάζεται όμως στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής για προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πληθωρισμού, οι δύο συνομιλητές υπογράμμισαν ότι έχει ήδη αρχίσει να αποκλιμακώνεται, όμως οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν προσεκτικές παρακολουθώντας τις εξελίξεις, προτού προβούν σε αποφάσεις μείωσης των επιτοκίων. Η εκτίμηση του Καθηγητή Ηλία Παπαϊωάννου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιμείνουν στα ψηλά επιτόκια, μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, παίρνοντας το ρίσκο και μιας ενδεχόμενης ύφεσης. Το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προσδίδει σιγουριά στην αποφυγή μιας βαθιάς ύφεσης.

«Είναι μείζονος σημασίας να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση όπου δεν θα ανησυχούμε για πολέμους. Είναι μείζονος σημασίας να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Σαρρή.

Η συζήτηση ανέδειξε, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πορεία της οικονομίας της Κίνας και την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, με την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία να στρέφονται πλέον σε μία πιο προστατευτική πολιτική, με περισσότερη εγχώρια παραγωγή και στην οικοδόμηση μιας καινούριας βιομηχανικής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Διαγωνισμός για την «επίπλωση» του νέου Κτηματολογίου στην Αγλαντζιά-Πότε αναμένεται να παραδοθεί (pics)
Πετάνε τα μετρητά οι Κύπριοι... Οι συναλλαγές, η αξία και οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες για πληρωμές με κάρτα (γραφήματα)
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα