Προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ασαφείς παραμένουν για τους αναλυτές οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την περαιτέρω αύξηση των βασικών της επιτοκίων στην συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάιο.

Χθες το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με τη συσσωρευμένη αύξηση να φτάνει τις 300 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή του τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Στην ανακοίνωση έπειτα από τη χθεσινή συνεδρία, η ΕΚΤ υπογράμμισε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Σε σημείωμά του, ο Κόνσταντιν Βέιτ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Pimco, ανέφερε σε μια πρώτη του αντίδραση ότι αν και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον στόχο των επιτοκίων, εντούτοις σημείωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και με σταθερό ρυθμό, φτάνοντας σε επίπεδο που θα είναι επαρκώς περιοριστικό.

«Η κ. Λαγκάρντ είπε έντονα πως η ΕΚΤ (στην πορεία της για αύξηση των επιτοκίων) δεν θα τελειώσει τον Μάρτιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η πεποίθησή μας όσον αφορά τον ρυθμό και το εύρος των επιτοκίων παραμένει χαμηλή, δεδομένων των αβεβαιοτήτων σε σχέση την πορεία του πληθωρισμού».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόγκλερ Σμίντινγκ, σημειώνει ότι έπειτα από τη συνεδρία του Μαρτίου, οπόταν θα υπάρξει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης «τα νερά γίνονται θολά».

Από τη μία, η αναφορά για «σταθερό ρυθμό» θα μπορούσε να σημαίνει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ από την άλλη οι αναφορές για αξιολόγηση της πορείας της νομισματικής πολιτικής πέραν του Μαρτίου «ανοίγει το δρόμο για αλλαγή σε μια κίνηση 25 μονάδων βάσης από τον Μάιο και μετά».

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Σημαντική πρόοδος στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κυπριακών τραπεζών
ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €60 εκατ. στο κράτος-Στα €940 εκατ. το συνολικό ποσό αποπληρωμής
Μείωση 3,7% στο υπό διαχείριση ενεργητικό των Συλλογικών Επενδύσεων το 4ο τρίμηνο
Προανήγγειλε... κινήσεις από τις τράπεζες για τα καταθετικά επιτόκια ο Ηροδότου
Eurobank: Προσηλωμένη στην επένδυσή της στη Βουλγαρία και την Postbank
Ηλεκτρονική κατάθεση επιταγής μέχρι €2.000, μόνο στην Τράπεζα Κύπρου
Ανέκαμψαν μετά την πώληση της SVB οι τραπεζικές μετοχές
ΚΤΚ: Συμβάλλει σε μια πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία
Πρωτοβουλίες ΚΤΚ για διαχείριση ΜΕΧ και βελτίωση του τραπεζικού συστήματος
Τax For All: Αρχίζει η λειτουργία του για σκοπούς ΦΠΑ