RSM Cyprus | Επίσημος υποστηρικτής του 6ου Cyprus International Tax Conference

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η RSM Cyprus είναι ανάμεσα στους επίσημους υποστηρικτές του 6ου Cyprus International Tax Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023, στη Λευκωσία.

Τα κύρια θέματα του συνεδρίου αφορούσαν τις εξελίξεις της Μεταβιβαστικής Τιμολόγησης στην Κύπρο, ο ΦΠΑ σε FS και Fintech, το πλαίσιο φορολογίας εισοδήματος (BEFIT) και το μέλλον του Φορολογικού Εισοδήματος στην Ευρώπη, η εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία (DAC7) στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και την εξέλιξη του φορολογικού πλαισίου.

Διακεκριμένοι ομιλητές από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και έγκριτοι αντιπρόσωποι από τον πολιτικό τομέα, παρουσίασαν τα βασικά στοιχεία της βιώσιμη ανάπτυξης, της εταιρικής φορολογικής διακυβέρνησης και της μεταβιβαστικής τιμολόγησης. Παράλληλα, επιφανείς ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούσαν τις τρέχουσες και μελλοντικές φορολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του Πυλώνα ΙΙ που αναφέρεται στη διάβρωση της φορολογικής βάσης (BEPS), τα φορολογικά κίνητρα, τη μεταβιβαστική τιμολόγηση, τη διοικητική οδηγία DAC6, την οδηγία που αφορά τις εταιρείες «μηδενικής φυσικής παρουσίας» (ATAD3) κλπ. Επιπλέον, έγινε αναφορά στις νέες φορολογικές προτάσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και άλλες αρχές, ενώ παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές φορολογικές εξελίξεις που εφαρμόζονται ήδη και σε εκείνες που αναμένονται.

Επιπρόσθετα, οι αξιοσημείωτοι ομιλητές, που προέρχονταν από τον εγχώριο και διεθνή ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και από τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές, έδωσαν την ευκαιρία στο ακροατήριο να θέσει τα ερωτήματά του, να συζητήσει και να σχολιάσει τη νέα φορολογική πραγματικότητα, απαντώντας στις ανησυχίες τους σχετικά με τις πρόσφατες και επερχόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Γιώργος Θεμιστοκλέους, Managing Partner, CEO της RSM Cyprus, ως ένας από τους ομιλητές στο πάνελ συζητήσεων με θέμα DAC6, UBO Registers and the Unshell Directive (ATAD 3), σχολίασε την εφαρμογή της DAC6 στην Κύπρο, τις προκλήσεις και τις πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες που προκύπτουν.

Αντίστοιχα, ο Juan Dosal, Διευθυντής στην RSM Netherlands, παρουσίασε το μείζων θέμα της «Κατανόησης του Πυλώνα ΙΙ εν αναμονή των μελλοντικών εξελίξεων». Ξεκινώντας χαρακτήρισε το έργο του πυλώνα BEPS 2.0 ως μια συστηματική προσέγγιση για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων στις δικαιοδοσίες της αγοράς (στο πλαίσιο του πυλώνα Ι). Στη συνέχεια, ανάλυσε ορισμένες πρακτικές παραμέτρους που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση βάση των νέων κανονισμών που υπόκειται στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ.

Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση του Inbusiness TV, «Ποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν και για ποιο λόγο;» ο κ. Θεμιστοκλέους ανάφερε, «Θεωρούμε ότι μετά από 20 χρόνια που είναι σε ισχύει το υφιστάμενο φορολογικό μοντέλο στην Κύπρο, είναι καιρός να προχωρήσουμε σε μια φορολογική μεταρρύθμιση. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παγκόσμια οικονομία, έχει δεχθεί αρκετές πιέσεις από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε φορολογική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να επιβαρύνει περαιτέρω τους φορολογούμενους, είτε είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Που αυτό σημαίνει ό,τι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Κλείνοντας, ανάφερε ότι το νέο φορολογικό μοντέλο της Κύπρου αναμένεται να είναι ευέλικτο, σύγχρονο και πάνω από όλα λειτουργικό.»

Η RSM Cyprus αποτελεί μέρος της RSM International, του 6ου μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου επαγγελματικών υπηρεσιών ελέγχου και διασφάλισης, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Το δίκτυο της RSM επεκτείνεται σε 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 40 μεγαλύτερων επιχειρηματικών κέντρων του κόσμου. Ως RSM, διαθέτουμε εργατικό δυναμικό άνω των 57.000 ατόμων, σε 830 γραφεία σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία-Ειρηνικού, ΜΕΝΑ, Λατινική και Βόρεια Αμερική.

Με γραφεία στη Λεμεσό, Πάφο και Λευκωσία, η RSM Cyprus συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών ελέγχου και διασφάλισης, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ως ομάδα, η RSM μοιράζεται τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία της, ακολουθώντας πελατοκεντρική προσέγγιση που βασίζεται στη δύναμη της κατανόησης των αναγκών της κάθε επιχείρησης και πελάτη. Με το τρόπο αυτό η RSM καλλιεργεί τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη, ενδυναμώνει τους πελάτες και ανθρώπους της να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές, απρόβλεπτες και πρωτοφανείς αλλαγές.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο