Powered by

Η Wizz Air σταματά τις πτήσεις προς και από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας

Από την 14η Μαρτίου θα ανασταλούν οι πτήσεις της ουγγρικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Wizz Air προς και από το αεροδρόμιο της Κισινάου —πρωτεύουσας της Μολδαβίας—, για λόγους ασφαλείας, γνωστοποίησαν η ίδια και η μολδαβική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η μολδαβική δημόσια αρχή ανέφερε χθες πως ενημερώθηκε από τον ουγγρικό αερομεταφορέα για την απόφασή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκφράζοντας τη λύπη της για αυτήν. Οι αρχές της Μολδαβίας κάνουν το παν για να εγγυηθούν την ασφάλεια στον εναέριο χώρο της, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Wizz Air ανακοίνωσε πως «εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων και λόγω του αυξημένου, αν και όχι άμεσου, κινδύνου στον εναέριο χώρο» της Μολδαβίας, έλαβε «τη δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση να ανασταλούν όλες οι πτήσεις της με προορισμό την Κισινάου από τη 14η Μαρτίου».

Οι φόβοι πως η Μολδαβία των 2,6 εκατ. κατοίκων μπορεί να συρθεί στον πόλεμο εντείνονται. Ρωσικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα στην Υπερδνειστερία, περιφέρεια που έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της. Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα κατήγγειλε πως η Ουκρανία έχει σκοπό να επιτεθεί εναντίον δυνάμεών της εκεί.

Η Wizz Air εκτελεί πτήσεις προς διάφορους προορισμούς στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετά την αναστολή των δρομολογίων της προς την Κισινάου, σχεδιάζει να προσφέρει περισσότερες πτήσεις προς και από τη ρουμανική πόλη Ίασι, κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.

Το αεροδρόμιο της Κισινάου συγκαταλέγεται στα πλησιέστερα για τους Ουκρανούς, καθώς οι επιβατικές πτήσεις στη χώρα τους έχουν ανασταλεί αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός πριν από έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Πριν από μερικές ημέρες, η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας κατήγγειλε προσπάθειες «αποσταθεροποίησής της» από τη Μόσχα, ενώ ήδη από το ξέσπασμα του πολέμου εκφράζει φόβους πως θα γίνει ο «επόμενος στόχος» του ρωσικού στρατού.

Είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της από τις πρώτες ώρες της εισβολής στην Ουκρανία, προτού οι πτήσεις ξαναρχίσουν την 21η Μαρτίου 2022. Ωστόσο, πάνω από την επικράτειά της έχουν περάσει ρωσικοί πύραυλοι, ιδίως τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιανουάριο.

Συντρίμμια πυραύλων έχουν εντοπιστεί επανειλημμένα στη μολδαβική επικράτεια.

Η Wizz Air είναι ο πρώτος αερομεταφορέας που ανακοίνωσε πως έλαβε τέτοια απόφαση. Η εταιρεία, αξιοσημείωτα, εκτελούσε περί το ένα τρίτο των πτήσεών της από και προς την Κισινάου.

Πάντως ο ρουμάνικος εθνικός αερομεταφορέας Tarom, η Air Moldova και η Turkish Airlines συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις που εξυπηρετούν τη μολδαβική πρωτεύουσα.

Δειτε Επισης

Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Wizz Air: Καλεί τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα λόγω Microsoft
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία