Powered by

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι λόγω ιλιγγιώδους αύξησης κόστους ζωής

Χιλιάδες Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας το Σάββατο για να απαιτήσουν να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής, καθώς ο πληθωρισμός κάνει ολοένα δυσκολότερο να τα βγάλουν πέρα.

Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής αυξήθηκαν κατά 18,7% το 2022 - επρόκειτο για τη μεγαλύτερη άνοδό τους σε τρεις δεκαετίες - ενώ οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν επίσης θεαματικά, εν μέρει λόγω της φούσκας των ακινήτων.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια σημαίνουν πως η Λισαβόνα είναι η τρίτη λιγότερο προσιτή πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, υπέδειξε έρευνα ασφαλιστικής εταιρείας. Το γεγονός πως ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία έχει φθάσει το 8,3% χειροτερεύει την κατάσταση.

Το κίνημα «Δίκαιη Ζωή», το οποίο διοργάνωσε την κινητοποίηση και έχει δημιουργηθεί από κατοίκους της Λισαβόνας, επισημαίνει πως εκείνοι που ήταν οι πιο ευάλωτοι ήδη προτού αρχίσει να επιταχύνεται ο πληθωρισμός είναι ακριβώς αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κόστους ζωής.

Το κίνημα επιχειρηματολογεί πως χρειάζονται υψηλότεροι μισθοί, όρια στις τιμές βασικών αγαθών και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το πρόβλημα της στέγης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση της κατοικίας, όμως κοινωνικές οργανώσεις επισημαίνουν πως οι προτάσεις της δεν θα έχουν ιδιαίτερο αντίκρισμα αν συνεχιστούν άλλες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση πλούσιων επενδυτών, όπως το πρόγραμμα Digital Nomads Visa, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Χάουαρντ Λούτνικ για τους δασμούς σε προϊόντα τεχνολογίας-Θα ενταχθούν σε ένα ξεχωριστό επίπεδο
Πώς είδαν οι Κινέζοι την απόφαση Τραμπ για εξαίρεση ηλεκτρονικών ειδών από τους δασμούς-«Ένα μικρό βήμα»
Ανάσα σε κολοσσούς τεχνολογίας και καταναλωτές...Πήραν πίσω τους δασμούς για τεχνολογικά προϊόντα οι ΗΠΑ
Η αναστάτωση στις αγορές οδηγεί σε νέα ψηλά ρεκόρ την τιμή του χρυσού-Υποχωρεί το αμερικανικό δολάριο
Αισιόδοξος για κάποιο λόγο για εμπορική συμφωνία με την Κίνα ο Τραμπ-«Ο Πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του»
Αγνοεί απ' εδώ και πέρα οποιαδήποτε νέα αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ η Κίνα-«Παιχνίδι αριθμών και φάρσα»
Ολομέτωπος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με την Ευρώπη στο... μάτι του κυκλώνα
«Τα πάμε πολύ καλά με την πολιτική μας για τους δασμούς-Πολύ συναρπαστικό για την Αμερική και τον κόσμο»
Βρετανία: Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τον Φεβρουάριο πριν τους δασμούς Τραμπ
Η Κίνα αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%-«Θα πολεμήσουμε ως το τέλος»