Χρ. Πουλλαΐδης: Η δυναμική επιστροφή και το μεγάλο όραμα για την Κύπρο

Συμμετείχε στην κατασκευή του Al-Bayt Stadium, όπου έγινε η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης που διατηρεί στη Λεμεσό στηρίζει με φθηνή πρώτη ύλη τις ντόπιες βιομηχανίες πλαστικού.

Ένα όνειρό του σε πορεία υλοποίησης είναι η δημιουργία μιας μικρής πρότυπης πόλης για ηλικιωμένους στη χώρα μας. Ζει και μεγαλουργεί επιχειρηματικά στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου τα τελευταία 40 χρόνια αλλά οργανώνει τη… δυναμική επιστροφή του στην Κύπρο μέσα από έργα με έντονο πράσινο και κοινωνικό χρώμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον Χρήστο Πουλλαΐδη, ο οποίος ομολογουμένως, όπως και για τους πιο πολλούς Κύπριους, μου ήταν περισσότερο γνωστός ως μεγαλομέτοχος της Ανόρθωσης παρά ως ο πολυσχιδής επιχειρηματίας του Poullaides Group of Companies με τις 14 εταιρείες σε 6 χώρες και ειδίκευση στις κατασκευές.

Και η πραγματική του εικόνα είναι, όπως αποδείχθηκε, σε απόλυτη ταύτιση μ’ εκείνη που εισέπραττα μέσα από την παρουσία του στα media. Ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, ευγενής, προσιτός, ο οποίος μέσα από τις κουβέντες του δείχνει να αγαπάει βαθιά την οικογένεια, τον τόπο του, τους ανθρώπους του - όπως αποκαλεί τους εργαζόμενους στον όμιλο -, τη δουλειά και την ομάδα του.

Εξάλλου, όταν επέμεινα αρκετά να μου κάνει ένα σχόλιο για την Ανόρθωση, πέραν των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, επέλεξε, με ένα συγκρατημένο χαμόγελο, να μου πει λακωνικά και σχεδόν αυτολεξεί πως γεννήθηκε Ανορθωσιάτης και δεν είδε ποτέ την ομάδα του ως επένδυση. Αντιθέτως, επρόκειτο πάντα για μια μεγάλη αγάπη τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά του.

Ο πολυμήχανος μηχανικός, Χρήστος Πουλλαΐδης, περιγράφει στο IN Business τη σημαντική πορεία του, που ξεκίνησε από τη Βατυλή κι έφτασε μέχρι το Βασίλειο του Μπαχρέιν.

Οι έξι μήνες στο Μπαχρέιν έγιναν 40 χρόνια

Βρέθηκε στον κατασκευαστικό τομέα στα 13 του, τότε που άρχισε να εργάζεται κάθε καλοκαίρι, για να βγάζει τα ακριβά δίδακτρα της Αγγλικής Σχολής. «Κάποτε δούλευα ως σιδεράς σε μια πολυκατοικία, όπου το αφεντικό μου έτρεχε συχνά πανικόβλητο και φώναζε ‘έρχεται ο μηχανικός, έρχεται ο μηχανικός, πρέπει να τα κάνουμε όλα στην εντέλεια’.

Σκέφτηκα τότε πως ''αυτός ο μηχανικός πρέπει να είναι πολύ σπουδαίος, γιατί λοιπόν να μην ακολουθήσω κι εγώ το επάγγελμα''. Έτσι έγινα πολιτικός μηχανικός, σπουδάζοντας στο Imperial College στο Λονδίνο με υποτροφία της Κοινοπολιτείας».

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Χρήστος Πουλλαΐδης, πρόσφυγας πια, τελείωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο και εργαζόταν στην κατασκευή του σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια με την κοινοπραξία Ζαχαριάδης - Άτλας Παντού. «Τόσο ικανοποιημένος ήταν ο προϊστάμενός μου, που μου είπε ‘εσύ είσαι αστέρι και θέλω να σε πάρω μαζί μου στο Μπαχρέιν’. Ήταν το 1982. Όταν το είπα στη γυναίκα μου, ψάξαμε το Μπαχρέιν στον χάρτη αλλά δεν το βρήκαμε. Στην αρχή νόμισα πως είπε Μπαχάμες. Όταν εν τέλει το εντοπίσαμε, είδαμε μια κουκίδα στον χάρτη, ένα νησί μισό, περίπου, σε σύγκριση με την Κύπρο. Και τότε είπα στη σύζυγό μου ‘Νάγια μου, πάμε για έξι μήνες και επιστρέφουμε, μην ανησυχείς’».

Οι έξι μήνες έγιναν, όμως, 40 χρόνια. Μάλιστα, ο ίδιος είναι επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βασίλειο του Μπαχρέιν, ενώ ο όμιλός του, που δραστηριοποιείται, κυρίως, στις κατασκευές, διακρίνεται για τη μεγάλη επιρροή που ασκεί στην περιοχή του Κόλπου. Εξάλλου, όπως παραδέχεται, αυτό που γνωρίζει καλύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο είναι ο τομέας των κατασκευών.

Έξι εκατ. εργατοώρες χωρίς σοβαρό ατύχημα

Και σε αυτό το σημείο του ζήτησα να μας μιλήσει για τη συμμετοχή του ομίλου του στην κατασκευή του σταδίου Al-Bayt - ελληνιστί Το Σπίτι Μας - όπου έγινε η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου του Κατάρ, διοργάνωση που είχε μόλις ολοκληρωθεί την προηγούμενη μέρα της συνέντευξής μας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία είχε δημιουργηθεί πολύς θόρυβος, μετά το ρεπορτάζ του Guardian αναφορικά με τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, ο Όμιλος Poullaides, ο οποίος έχει εκτελέσει πέραν των 620 έργων κατά την τελευταία 25ετία, κατέχει σημαντικό ρεκόρ ασφαλείας. Ενδεικτικό είναι ότι σημείωσε πέραν των έξι εκατομμυρίων εργατοωρών στο Μπαχρέιν –όπου λειτουργεί εταιρεία πρότυπο σε θέματα ασφάλειας, ποιότητας, εξυπηρέτησης πελατών και after sale service- χωρίς κανένα σοβαρό ατύχημα:

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας βασίζεται σε μια κουλτούρα η οποία χτίζεται χρόνια. Κάθε πρωί, πριν ο κόσμος μας πιάσει δουλειά, κάνουμε μια παραίνεση. Μαζεύονται και τους μιλά ο υπεύθυνος ασφαλείας στο κάθε εργοτάξιο. Τους λέμε ‘θέλουμε να πάτε σπίτι σας με δύο χέρια, δύο πόδια και δυο μάτια’. Δεν γίνονται διακρίσεις, ακόμα κι εμένα βγάζει έξω από το εργοτάξιο ο υπεύθυνος όταν δεν τηρώ πλήρως τους κανόνες ασφαλείας».

O κ. Πουλλαΐδης προσθέτει πως ακόμα και εν καιρώ πανδημίας, η κρατική τηλεόραση του Μπαχρέιν από τα χιλιάδες εργοτάξια επέλεξε ένα από τα δικά του, για να επιδείξει τα μέτρα που έπρεπε να λαμβάνονται για αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού: «Επενδύουμε στον κόσμο μας και στην ασφάλειά του. Εξάλλου ο όμιλός μας έχει πάνω απ’ όλα ανθρωποκεντρική κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποί μας μένουν μαζί μας για πολλά χρόνια».

Προσφέροντας στην Κύπρο, στους ανθρώπους της και στο περιβάλλον

Το 2010 ο Χρήστος Πουλλαΐδης αποφάσισε με την οικογένειά του να δραστηριοποιηθεί και στην Κύπρο για πρώτη φορά. «Βέβαια, θέσαμε κάποιες προδιάγραφες. Θέλαμε τα έργα που θα κάναμε να έχουν μια κοινωνική διάσταση, να προσφέρουν, δηλαδή, κάτι πίσω στην κοινωνία της Κύπρου».

Ούτω και εγένετο. Το Chris Poullaides Foundation/CPF, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, έχει μεγάλη συνεισφορά στην ολοκλήρωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Βατυλής και του σπιτιού της Βατυλής στα Λατσιά.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε βοήθεια, δίνοντας προτεραιότητα στους Βατυλιώτες, στη συνέχεια στους Αμμοχωστιανούς, μετά στους Λαρνακείς, στους Κύπριους γενικά και τέλος σε συνανθρώπους μας στο εξωτερικό, ενώ θέλουμε σιγά σιγά να εντείνουμε τη δράση του ιδρύματός μας».

Το πρώτο επιχειρηματικό έργο του ομίλου στη χώρα μας ήταν το εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, μια πραγματικά μεγάλη επένδυση. Η μονάδα της Cypellets, θυγατρικής του ομίλου εταιρειών Πουλλαΐδη, που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Συλά στη Λεμεσό, χρησιμοποιεί τα πλαστικά που προηγουμένως είτε κατέληγαν σε ΧΥΤΑ είτε εξάγονταν στο εξωτερικό.

Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε στην Κύπρο μονάδα να απορροφήσει το συγκεκριμένο υλικό και να το επαναφέρει στην αρχική του μορφή, ως πρώτη ύλη σε σφαιρίδια (pellets) για επαναχρησιμοποίηση από βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών. Σήμερα, εξυπηρετεί την αγορά της Κύπρου αλλά και χωρών του εξωτερικού. Μάλιστα, το εν λόγω εργοστάσιο - στο πλαίσιο της στρατηγικής CSR του ομίλου - είναι συνδεδεμένο με τη δράση προσφοράς αναπηρικών αμαξιδίων σε αντάλλαγμα με πλαστικά πώματα μπουκαλιών, στην οποία συμμετέχουν διάφορα σχολεία.

«Προηγουμένως οι εγχώριες βιομηχανίες πλαστικού αγοράζαν την πρώτη ύλη από το εξωτερικό 30% πιο ακριβά απ’ ό,τι την πουλούμε εμείς. Έτσι, πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο τα κυπριακά εργοστάσια. Στόχος μας τώρα είναι η αναβάθμιση αυτού του εργοστασίου, ώστε να χρησιμοποιεί ακόμα πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες.

Ξέρετε, η ανακύκλωση είναι, ίσως, ένας από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς. Η πρώτη ύλη που παράγουμε μπορεί να γίνει ακόμα πιο καθαρή και ελκυστική. Έτσι θα βάλουμε και τη χώρα μας στον χάρτη των δραστηριοτήτων του τομέα. Tώρα, δυστυχώς, έχουμε πολύ κακό όνομα στην Ευρώπη διότι δεν πετυχαίνουμε τους στόχους ανακύκλωσης σε πολλούς τομείς».

«Το μεγάλο μου όνειρο»

Βέβαια, το εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού δεν είναι το μόνο έργο του ομίλου στην Κύπρο. Ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο του, που βρίσκεται στα σκαριά, αφορά μικρό νοσοκομείο με 30 κλίνες όπως και ένα διαγνωστικό κέντρο. «Το άλλο, που πρέπει να ομολογήσω ότι είναι το μεγάλο μου όνειρο για την Κύπρο, είναι η δημιουργία μιας μικρής πόλης - πρότυπο για ηλικιωμένους, το οποίο σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε μεταξύ 2025 - 2030. Έχουμε προχωρήσει αρκετά με τα σχέδια, είμαστε σε επαφές με το αρμόδιο υπουργείο για τη γη και για άλλες λεπτομέρειες. Εκτιμάμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί σε μια από τις παραθαλάσσιες πόλεις για ευνόητους λόγους. Στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένα τέτοια projects κι έχουμε, μάλιστα, ταξιδέψει στη Φλόριντα, για να δούμε κάποια από αυτά».

  • Το Poullaides Group οf companies

Το Poullaides Group οf companies αποτελείται από 14 εταιρείες, έχει παρουσία σε Κύπρο, Μπαχρέιν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κατάρ και Βουλγαρία κι εργοδοτεί 3.000 άτομα

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, στην ανάπτυξη γης, στη διαχείριση αποβλητων (κυρίως πλαστικου) και στις υπηρεσίες υγείας, ενώ αναπτύσσει σημαντικές δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μέσω του Chris Poullaides Foundation/CPF.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο