Powered by

Walmart: Απογοήτευσε το επιφυλακτικό outlook παρά την υπέρβαση

Με κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η Walmart, ωστόσο οι επιφυλακτικές προβλέψεις που έκανε για την κερδοφορία της φέτος απογοητεύουν τους επενδυτές και φέρνουν σημαντικές πιέσεις στον τίτλο της.

Ειδικότερα, η κολοσσός των λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο το περασμένου έτους με κέρδη 1,71 δολαρίων ανά μετοχή από τα 1,28 δολ. κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι, υπερβαίνοντας εντυπωσιακά και την εκτίμηση των αναλυτών για 1,51 δολ. ανά μετοχή. 

Παρομοίως, τα έσοδα της Walmart ανήλθαν σε 164,05 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά περισσότερα από 11 δισ. έναντι των 152,78 δισ. πέρυσι αλλά και κατά 4,3 δισ. περίπου από την πρόβλεψη της αγοράς για 159,72 δισ.

Την ίδια ώρα, οι συγκρίσιμες πωλήσεις της αλυσίδας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,3%, εξαιρουμένων των καυσίμων, με τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου της να πραγματοποιούν άλμα κατά 17% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η πρόβλεψη που έκανε ο κολοσσός της λιανικής για το 2023, λέγοντας ότι αναμένει οι καταναλωτές να συνεχίσουν να εστιάζουν σε φθηνά προϊόντα συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους της, δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η Walmart προέβλεψε για το νέο οικονομικό της έτος καθαρά κέρδη στο εύρος των 5,90 με 6,05 δολαρίων ανά μετοχή, σημαντικά χαμηλότερα από τα 6,5 δολάρια ανά μετοχή που περίμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES.

Στο ίδιο κλίμα, για το πρώτο τρίμηνο αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στο εύρος των 1,25 με 1,3 δολαρίων έναντι εκτίμησης για 1,37 δολάρια. 

Όπως επισήμανε άλλωστε η εταιρεία, το ενοποιημένο μικτό ποσοστό κέρδους της μειώθηκε κατά 83 μονάδες βάσης κατά το εορταστικό τρίμηνο, κυρίως λόγω εκπτώσεων και πωλήσεων προϊόντων με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Walmart διαπραγματεύεται με απώλειες 3,8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες της ο τίτλος της είχε υπεραποδώσει του S&P 500, σημειώνοντας άνοδο 6% την ώρα που ο διευρυμένος δείκτης της Wall είχε απώλειες 6%.

"Υπάρχει ακόμη μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για το οικονομικό outlook. Οι ισολογισμοί συνεχίζουν να συρρικνώνονται, η αποταμίευση είναι περίπου στο μισό των επιπέδων προ πανδημίας και δεν έχουμε ξαναβρεθεί σε μία κατάσταση όπως αυτή που η Fed αυξάνει τα επιτόκια με τον ρυθμό που κάνει", δήλωσε στο Reuters ο Οικονομικός Διευθυντής Τζον Ντέιβιντ Ρέινι.

"Έτσι, αυτό μας κάνει να επιφυλακτικούς σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές γιατί απλά δεν ξέρουμε αυτό που δεν ξέρουμε", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί