Powered by

ΔΝΤ: Ανοίγει ο δρόμος για πλήρες δανειακό πρόγραμμα προς την Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τις ουκρανικές αρχές, η οποία ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση πλήρους δανειακού προγράμματος, το οποίο θα υποστηρίξει επίσης και την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Η Ουκρανία θεωρείται ότι παρουσίασε «ισχυρή» επίδοση κάτω από ένα πρόγραμμα τεσσάρων μηνών με το ΔΝΤ, εκπληρώνοντας όλους τους στόχους και τα ορόσημα, δήλωσε ο Γκάβιν Γκρέι, επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου.

Μεταξύ άλλων, η ουκρανική Κυβέρνηση υπέβαλε πακέτο προσχεδίων φορολογικών νόμων στο Κοινοβούλιο, με στόχο την αύξηση των εσόδων και λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση των καθυστερημένων οφειλών προς στο κράτος.

«Ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ θα υποστήριζε τις προσπάθειες της ουκρανικής Κυβέρνησης για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Γκρέι.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ουκρανικές αρχές κάνουν πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της διακυβέρνησης, το κράτος δικαίου, και την καταπολέμηση της διαφθοράς και για να θέσουν τα θεμέλια για την μεταπολεμική ανάπτυξη».

Η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30% πέρσι, σε λιγότερο βαθμό απ’ ότι αναμενόταν, αλλά η ανάκαμψη και η ανοικοδόμηση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο δημόσιος τομέας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία ανοικοδόμησης», ανέφερε ο κ. Γκρέι, προσθέτοντας ότι τα μέτρα για ενίσχυση της «αποδοτικότητας και διαφάνειας των δημοσίων οικονομικών και της διακυβέρνησης θα είναι κρίσιμης σημασίας».

Πέραν του ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κινητοποιήσει πέραν των $18 δισεκατομμυρίων σε κατεπείγουσα χρηματοδότηση, με $16 δις να έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ουκρανία, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο δέχθηκε εισβολή από τη Ρωσία, ένας πόλεμος που οδήγησε σε εκατομμύρια εκτοπισμένους, ενώ οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί