«H Ευρωζώνη σε καμιά περίπτωση δεν είναι οφθαλμαπάτη»
17:53 - 18 Φεβρουαρίου 2023
H Ευρωζώνη σε καμιά περίπτωση δεν είναι οφθαλμαπάτη και δεν θα παραμείνει οφθαλμαπάτη, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Μετόντι Μετόντιεφ σε πρωινή εκπομπή του Nova TV.
Ο κ. Μετόντιεφ σχολίαζε την αναφορά της Βουλγάρας ΥΠΟΙΚ Ροζίτσα Βέλκοβα την Παρασκευή ότι η χώρα θα αναβάλλει τον στόχο της για ένταξη στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Μετόντιεφ, η Βουλγαρία θα πρέπει να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί και οι οποίες έχουν κατατεθεί στην Εθνική Εθνοσυνέλευση και πρέπει να υπάρξει μια πιο διατηρήσιμη τάση στην μείωση του πληθωρισμού, προκειμένου να επιτευχθούν τα κριτήρια του πληθωρισμού για την ένταξη στην ευρωζώνη.
«Η Κυβέρνηση έχει κάνει πολύ τεχνικό και πολιτικό έργο μέχρι τώρα, αλλά δεν πληρούμε αυτά τα δύο κριτήρια Η Εθνική Εθνοσυνέλευση, με τις δράσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με το νομοθετικό πρόγραμμα στον τελευταίο μήνα ύπαρξης της, έχει εργαστεί κατά της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου για ένταξη στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο κ. Μετόντιεφ.
Όπως είπε, η υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της για τις τεχνικές προετοιμασίες για την μετάβαση στο ευρώ και αυτό είναι η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε ακόμη ότι εφόσον η Βουλγαρία έχει ξεκάθαρο ορίζοντα για μια καθοδική τάση του πληθωρισμού, θα υποβάλει αίτημα για έκθεση σύγκλισης και αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, η επόμενη ημερομηνία στόχος για ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μια διατηρήσιμη τάση στον πληθωρισμό.
«Ελπίζω ότι η επόμενη Βουλή θα έχει την ευρω-ατλαντική διορατικότητα να εγκρίνει τους αναγκαίους νόμους. Το πρόβλημα στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, σε σχέση με τις αλλαγές στους νόμους για την ευρωζώνη θα παραμείνει και στην επόμενη Βουλή γιατί η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει τις ίδιες νομοθετικές προτάσεις που έχουν ήδη απορριφθεί.
Συνεπώς, η πολιτική ελίτ θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη ιδέα για το πού και πόσο γρήγορα επιθυμεί να προχωρήσει η Βουλγαρία στο δρόμο της οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης», υπέδειξε ο κ. Μετόντιεφ.