Powered by

Η Κίνα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και το 2022

Η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής (Destatis).

Τα αγαθά κινεζικής προέλευσης που εισήχθησαν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2022 αυξήθηκαν κατά 33,6% φθάνοντας τα 191,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, σύμφωνα με τη Destatis. Παράλληλα, οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα κατέγραψαν αύξηση 3,1%, φθάνοντας τα 106,8 δισεκ. ευρώ.

Δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας ήταν οι ΗΠΑ, με όγκο εμπορικών συναλλαγών 247,8 δισεκ. ευρώ, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η γειτονική Ολλανδία.

Για πολλές γερμανικές βιομηχανίες-κλειδιά, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα παρέμειναν κρίσιμες. Οι εξαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,5% στα 26,5 δισεκ. ευρώ, ενώ αντιστρόφως, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 23,5%, στα 84,4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον ZVEI, σύνδεσμο εταιρειών του κλάδου.

Πολλά αγαθά που εισάγονται από την Κίνα είναι «εκ των ων ουκ άνευ για τη γερμανική οικονομία», ανέλυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ινστιτούτο για την παγκόσμια οικονομία του Κιέλου (IfW). Τα ηλεκτρονικά, για παράδειγμα οι φορητοί υπολογιστές, καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, περί το 80%.

Εξάλλου το 85% των γερμανικών εισαγωγών σπανίων γαιών ή πρώτων υλών προέρχεται από την Κίνα. Η Γερμανία έχει επίσης υψηλό βαθμό εξάρτησης από την Κίνα όσον αφορά την εισαγωγή ιατρικών ειδών, ιδίως αναλγητικών και αναπνευστικών μασκών, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Δειτε Επισης

Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ