Powered by

Απώλειες στην Ασία μετά την κατρακύλα της Wall

Υποχωρούν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά τις βαριές απώλειες στη Wall Street, με τους δείκτες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε την Πέμπτη κατά 1,4% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με ετήσιο ρυθμό 6%, επιβραδύνοντας μεν από το 6,5% του Δεκεμβρίου, αλλά ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,4% που προέβλεπε η αγορά.

Σε μηνιαία σύγκριση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σημαντικά υψηλότερα τόσο από το 0,2% που είχε προηγηθεί μηνιαίως αλλά το 0,4% των εκτιμήσεων. 

Λίγο μετά τα στοιχεία, αξιωματούχοι της Fed με νέες δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο υψηλός πληθωρισμός, πλήττοντας τις ελπίδες για μια ανάπαυλα μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων το προηγούμενο διάστημα. 

Η Fed πραγματοποίησε το 2022 συνολικά επτά αυξήσεις των επιτοκίων της – με τις τέσσερις να είναι αυξήσεις μαμούθ κατά 75 μονάδες βάσης – και ξεκίνησε το 2023 με ακόμα μία αύξηση, περιορίζοντας πάντως το ύψος της στις 25 μονάδες βάσης.

Στο Τόκιο, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχωρεί σε ποσοστό 0,7% στις 27.513,13 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 1,1%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,8%. 

Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 0,9%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί σε ποσοστό 0,8%. Οι δείκτες υποχωρούν επίσης σε Ταϊβάν, Μαλαισία και Ινδονησία. 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί