Powered by

Βουτιά για το πετρέλαιο υπό τους φόβους για τα επιτόκια

Με σημαντικές απώλειες κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, οδεύοντας σε πτωτική εβδομάδα, καθώς οι ανανεωμένες ανησυχίες για τα επιτόκια και η σταθερή αύξηση των αποθεμάτων υπερισχύουν των προοπτικών για ισχυρή ζήτηση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου του αργού Brent διαπραγματεύεται με απώλειες 3,6% ή 3,11 δολαρίων, με την τιμή του στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Μαρτίου βυθίζεται κατά 4,17% ή 3,32 δολ. και υποχωρεί στα 75,16 δολ. το βαρέλι.

Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα που έδειξαν τάσεις επιμονής του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τις ολοένα και περισσότερες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με το δολάριο να ενδυναμώνεται έντονα.

Χτες άλλωστε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, επανέφερε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο νέας ισχυρής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), όταν το τελευταίο διάστημα η αγορά προεξοφλούσε ότι απομένουν μία ή το πολύ δύο κινήσεις 25 μονάδων.

Σύμφωνα με τον Giovanni Staunovo, αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS,  "οι αγορές ανησυχούν για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, κάτι που υποστηρίζει το δολάριο και επιβαρύνει το πετρέλαιο".

Στο ίδιο κλίμα, η Bank of America εκτιμά ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας μέχρι τώρα σημαίνει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα οδηγήσει σε "σκληρή προσγείωση" στο δεύτερο μισό του έτους.

Την ίδια ώρα, αν και ο OPEC και ο ΙΕΑ προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, καταλήγοντας πιθανώς και σε έλλειμμα προσφοράς, η αγορά στην παρούσα φάση δείχνει να έχει αρκετά περιθώρια.

Ενδεικτικό είναι ότι εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση ρεκόρ των αποθεμάτων τους.

Από την πλευρά της άλλωστε η JP Morgan  εκτιμά ότι η τιμή του Brent είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, με τον OPEC+ να ενισχύει ενδεχομένως την προσφορά και τις ρωσικές ροές να ανακάμπτουν.

 

 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί