Powered by

Σε χαμηλό άνω των πέντε εβδομάδων υποχώρησε ο χρυσός

​​​​​​​Σε χαμηλό άνω των πέντε εβδομάδων υποχώρησε σήμερα ο χρυσός, καθώς τα στοιχεία που έδειξαν ξανά ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας ανανέωσαν τις ανησυχίες για νέες επιθετικές κινήσεις της Fed.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.845,3 δολάρια η ουγγιά με απώλειες 1,1% ή 20,1 δολαρίων, ενώ εντός της ημέρας υποχώρησε έως και τα 1.841,5 δολ. που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τις 6 Ιανουαρίου.

Πτωτική ήταν η μέρα και στα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι να χάνει 1,4% στα 21,57 δολ. το παλλάδιο να υποχωρεί κατά 1,5% στα 1.444 δολ. την πλατίνα στα 917,8 δολ. με απώλειες 2,3% και τον χαλκό στα 4.015 δολ. με πτώση 1,6%.

Ο χρυσός βρίσκεται υπό έντονη πίεση τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω ενδυνάμωσης του δολαρίου, αρχικά χτες μετά την υψηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σήμερα με το άλμα 3% που σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις.

Η ανθεκτικότητα που δείχνει η οικονομία των ΗΠΑ παρά το υψηλό κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την επιμονή του πληθωρισμού, αναμένεται ότι θα ωθήσουν την Fed σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, όπως άλλωστε υποδεικνύουν οι αξιωματούχοι της τράπεζας το τελευταίο διάστημα.

"Οι αυξημένες λιανικές πωλήσεις ήταν ακόμα μία ένδειξη ότι εάν η Fed θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό, θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να "πνίξει" μέρος αυτής της ζήτησης", σημειώνει ο Jim Wyckoff της Kitco Metals.

Έτσι, παρόλο που ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό, τα όλο και υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας έναντι άλλων επενδύσεων που προσφέρουν σταθερή απόδοση του κεφαλαίου.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί