Powered by

H Renault επαναφέρει τη διανομή μερίσματος μετά από 4 χρόνια

Τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ανακοίνωσε η Renault, καθώς η συνεχιζόμενη ανδιάρθρωσή της αποδίδει καρπούς οδηγώντας σε καλύτερα του αναμενόμενου λειτουργικά περιθώρια κέρδους.

Ειδικότερα, όπως μετάδωσε το Reuters, παρά την επιστροφή σε ζημίες το 2022 λόγω του πλήγματος της απόσυρσης από την Ρωσία, η Renault είδε τα λειτουργικά της περιθώρια να διπλασιάζονται από πέρυσι στο 5,6% χάρη στη στρατηγική που επικεντρώθηκε σε νέα μοντέλα, ηλεκτρικά οχήματα και λιγότερες εκπτώσεις.

"Τα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου Renault έχουν τακτοποιηθεί εκ βαθέων και δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Λούκα ντε Μέο σε δήλωση. "Το χρηματοοικονομικό outlook του 2023 και η απόδοση μερίσματος το υποδεικνύουν αυτό."

Η Renault, η οποία ανανεώνει την 24χρονη σνεργασία της με τη Nissan, στοχεύει πλέον σε λειτουργικό περιθώριο ομίλου στο 6% ή και περισσότερο φέτος.

Παράλληλα, πρότεινε μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή - το πρώτο μετά τα πάνω από 3 ευρώ ανά μετοχή που είχε διανέμει το 2019 - το οποίο θα εγκριθεί στην ετήσια γενική συνέλευση στις 11 Μαΐου.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές για την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault ανήλθαν στο ρεκόρ των 2,1 δισ. ευρώ το 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,68 δισ. ευρώ που παρείχε η εταιρεία.

Το 2021 η Renault είχε επιστρέψει σε κερδοφορία έπειτα από δύο ζημιογόνες χρήσεις, ενώ χωρίς τη ζημιά από το παράρτημα της μονάδας της Avtovaz στη Ρωσία, το 2022 είχε καθαρά κέρδη 1,6 δισ. ευρώ από τα 1,1 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Renault πούλησε το πλειοψηφικό της μερίδιο στην Avtovaz πέρυσι στο ρωσικό κράτος, μόνο για ένα ρούβλι σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά με εξαετή οψιόν εξαγοράς του.

Σημειώνεται ότι με συμφωνία που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, η Renault θα μειώσει το μερίδιό της στη Nissan στο 15% από το 43%.

 

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»