SOS από Ελληνική: Έτσι εξαπατούν τον κόσμο για να μπαίνουν στους λογαριασμούς

Έχει παραγίνει το κακό με τις ηλεκτρονικές απάτες που δικαίως χαρακτηρίζεται πλέον και ως Λερναία Ύδρα. Καθημερινά γίνονται αναφορές από πολίτες για δεκάδες κρούσματα. Το χειρότερο δε, είναι ότι πολλοί από αυτούς πέφτουν στην παγίδα των επιτήδειων, οι οποίοι καταφέρνουν πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το ζητούμενο ασφαλώς, είναι το πώς ο κόσμος μπορεί να αναγνωρίσει ότι πρόκειται περί απάτης, προτού βρεθεί εκτεθειμένος, εν μέσω τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων.

Είναι γι’ αυτό που συλλογικά αλλά και μεμονωμένα η Ελληνική Τράπεζα, απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις προς τους πελάτες της με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζουν.

Αν πάρω sms ή email από την τράπεζα

Το πιο σημαντικό απ’ όλα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, είναι πως σε καμία απολύτως περίπτωση η τράπεζά μας, δεν πρόκειται να μας ζητήσει να προχωρήσουμε σε επαλήθευση στοιχείων μέσω μηνύματος στο κινητό, ή μέσω ενός link, ή ακόμη και μέσω email.

Εκείνο που συμβαίνει με τα κρούσματα που καταγράφονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι να ενημερώνεται ο πελάτης για δήθεν μπλοκάρισμα του λογαριασμού ή της κάρτας του και να του ζητείται στη συνέχεια, να ακολουθήσει ένα link, ώστε να καταχωρήσει τους μυστικούς κωδικούς του για να πετύχει ξεμπλοκάρισμα. Μάλιστα, η σελίδα που βγάζει το link, είναι πανομοιότυπη με αυτή της Ελληνικής, ώστε να γίνονται ακόμα πιο πειστικοί. Εκεί είναι που ο κόσμος πέφτει στην παγίδα των απατεώνων, δίνοντας πρόσβαση στους λογαριασμούς του.

Ποτέ μα ποτέ η τράπεζα δεν πρόκειται να ζητήσει επαλήθευση στοιχείων μέσω αυτής της οδού, υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής, εξηγώντας ότι σε καμία περίπτωση η επικοινωνία με τους πελάτες δεν είναι απρόσωπη. Τουναντίον, αν λάβετε τέτοιο μήνυμα και έχετε αμφιβολία για την αυθεντικότητά του, το μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στους αριθμούς 8000 9999/+357 22 500 500!

Να θυμάστε πως εάν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν λογαριασμό ή σε κάρτα σας, ο τρόπος για να τον ξεμπλοκάρετε είναι μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με λειτουργό εξυπηρέτησης της τράπεζας, ο οποίος θα ζητήσει προτού προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο, να προβείτε και σε επαλήθευση στοιχείων.

Υπάρχουν ακόμη πιο επικίνδυνες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, όπου οι εγκληματίες καταφέρνουν πρόσβαση στα κινητά των πολιτών, με το που αυτοί πατάνε στο link που τους αποστέλλεται. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Ελληνική Τράπεζα καλεί τους πελάτες της να επαγρυπνούν και σε καμία απολύτως περίπτωση, ούτε καν από απλή περιέργεια, να μην εισέρχονται στο προτεινόμενο link που ελλοχεύει αμέτρητους κινδύνους, όχι μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα «πρόσωπα» της ηλεκτρονικής απάτης

Το μόνο σίγουρο είναι πως η απάτη δεν είναι κάτι στατικό, τουναντίον, έχει πολλά πρόσωπα και καθημερινά μεταμορφώνεται, κάτι που επιβάλλει στους πολίτες να είναι και υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή. Μιλώντας ωστόσο, τουλάχιστον για τις πιο κοινότυπες απάτες, αυτές θα μπορούσαμε να τις κατατάξουμε στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ανακατεύθυνσης (Redirection) Τιμολογίων
  • Κοινωνική μηχανική και ηλεκτρονικό ψάρεμα
  • Κλοπή Ταυτότητας
  • Ρομαντική Απάτη

Στο παρακάτω link της Ελληνικής Τράπεζας γίνεται λεπτομερής αναφορά στους συγκεκριμένους τρόπους δράσης των εγκληματιών με απτά παραδείγματα. Ταυτόχρονα, δίνονται συμβουλές στους πελάτες για το πώς πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν:

https://www.hellenicbank.com/portalserver/hb-en-portal/el/about-us/security-center/be-safe-online/common-scams

 

Δείτε επίσης έξυπνα και απλά βίντεο ώστε να προστατευτείτε από τους επιτήδειους:

https://www.hellenicbank.com/securitycentre

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom