powered by

R. Biebel: Υψηλά στην ατζέντα Κομισιόν φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή

Η ισχύουσα δομή του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος κλυδωνίζεται από τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς άνοιξαν τον δρόμο για δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων χωρίς φυσική παρουσία.

Για τον κλάδο και τις αλλαγές που επιφέρει η Κομισιόν σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη μίλησε κατά τη διάρκεια του 6ου Cyprus International Tax Conference ο Reinhard Biebel, Head of Unit Direct Tax Policy and Cooperation, European Commission DG TAXUD.

Ο κ. Βiebel έκανε αρχή με την άμεση φορολογία η οποία διαπιστώνει πως τα τελευταία χρόνια καταγράφει σειρά εξελίξεων προμηνύοντας κινητικότητα στον τομέα. «Η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή είναι υψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν αλλά και των μελών της Ε.Ε.», είπε. Στις μεγάλες εξελίξεις ο ομιλητής σημειώνει επίσης τις προσπάθειες από Ε.Ε. και κυβερνήσεις να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο γεγονός ότι ο τομέας ανασχηματίζεται και πως αυτό έχει να κάνει με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα κράτη για αξιοποίηση φορολογικών πολιτικών. «Η φορολόγηση του CO2 και της κατανάλωση ενέργειας έφερε την φορολογία στο “debate”», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Ο ομιλητής εξήρε τη σημασία να υπάρχει συνεργασία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ώστε οι στόχοι της πρώτης να πετύχουν. "Αν δεν υπάρξει συνεργασία, πώς θα επιτευχθούν;", αναρωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να παρακολουθήσει στενά τις φορολογικές εξελίξεις που καταγράφονται στις ΗΠΑ. «Πρέπει να δούμε πώς χειριζόμαστε εταιρείες με συναλλαγές εκτός συνόρων», πρόσθεσε.

Επί τούτου, ο ομιλητής είπε πως είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις, γενικότερα, κάνοντας αναφορά στη Σουηδία και στη Γαλλία όπου καταγράφονται σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Στις προκλήσεις των καιρών ο ομιλητής σημειώνει το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών και της μετατόπισης, καθώς και της ανάγκης απλοποίησης διαδικασιών.

Δειτε Επισης

Ανησυχεί και διαμαρτύρεται το ΕΒΕ Πάφου...Τουριστική περίοδος με την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε απόγνωση
Τρία κυπριακά case studies φωτίζουν το μέλλον του BIM στο Cyprus Autodesk Forum 2025
Η τέχνη των μαθητών στο προσκήνιο: Άλλοι δέκα φιναλίστ του The Sovereign Art Foundation
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Αναδεικνύοντας τη μαθητική δημιουργία: Δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού από τον The Sovereign Art Foundation
Οι δηλώσεις των χορηγών των 17ων IN Business Awards(video)
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ειρήνη Πική: Ορόσημο η σύσταση του IGC-Πλατφόρμα για την προώθηση επενδύσεων και την οικονομική διασύνδεση