Ειρήνη Πική: Ειδικά φορολογικά κίνητρα προσελκύουν ΑΞΕ
11:39 - 14 Φεβρουαρίου 2023

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο όπως η Κύπρος προσελκύσει περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής ειδικών φορολογικών κινήτρων.
Το μήνυμα αυτό, καθώς και της συμπόρευσης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή οικογένεια και τους αναπτυξιακούς της στόχους, μετέφερε η Διευθύντρια Οικονομικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Ειρήνη Πική, την οποία, εκ μέρους της, διάβασε η Νάγια Συμεωνίδου, Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ του Υπουργίου.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της κ. Πική κατά το 6ο Cyprus International Tax Conference με φόντο την οικονομική ανάκαμψη από την Covid-19, η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει άλλες σκληρές προκλήσεις, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, η οποία οδήγησε σε υψηλά ποσοστά πληθωρισμού.
Ενώ η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, η κυπριακή οικονομία κατάφερε να αποδώσει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., διαπίστωσε, προς τη δημιουργία μιας σταθερής και ανθεκτικής οικονομικής βάσης, στην πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η πυξίδα μας για βιώσιμη ανάπτυξη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ε.Ε. ως παγκόσμιου ηγέτη για το κλίμα, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και στόχος μείωσης έως το 2030 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με το 1990 επίπεδα ήταν μερικές από τις στρατηγικές που ανέφερε και που η Κύπρος εφαρμόζει.
«Έχοντας υπόψη τους παραπάνω στόχους της Ε.Ε., σκοπός μας είναι να προωθήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Κύπρο και να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα προόδου, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Διαβεβαίωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κυπριακή κυβέρνηση διαθέτει τους πόρους, τα εργαλεία, και τη διάθεση για επένδυση σε τομείς υψηλής αξίας (όπως οι ΤΠΕ και πράσινη ενέργεια). Το νέο μοντέλο παραγωγής καταγράφεται όπως είπε στο «Όραμα 2035», την μακροπρόθεσμη στρατηγική που ορίζει ένα σύνολο δράσεων για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Κύπρο, καθιστώντας την μία από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για εγκατάσταση και εργασία.
Στο σημείο αυτό, εστίασε στον ρόλο που διαδραματίζει η φορολογία. «Μαζί με τη δέσμευσή μας στην ΕΕ για δίκαιη φορολογία, στόχος μας είναι η Κύπρος να είναι σε θέση να προσελκύσει περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε ένα δίκαιο περιβάλλον. Κατά την άποψή μας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή ειδικών φορολογικών κινήτρων», είπε και συμπλήρωσε:
«Τα φορολογικά κίνητρα χρησιμοποιούνται ευρέως μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και προωθούν και προσελκύουν οικονομική δραστηριότητα σε αυτές δικαιοδοσίες. Μπορούν να εισαχθούν φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις που φέρνουν θετικές επιδράσεις στους υπόλοιπους πυλώνες της οικονομίας, όπως είναι οι επενδύσεις στην έρευνα, την ανάπτυξη και καινοτομία, καθώς και επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και πράσινες».
«Τα φορολογικά κίνητρα μπορούν επίσης να αποτελέσουν εργαλείο για την παροχή δημοσιονομικών κινήτρων», προσθέτει. Με βάση τα πιο πάνω, προστίθεται, η Κυπριακή Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια σειρά επιτυχημένων φορολογικών κινήτρων τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα, τόσο οριζόντια όσο και προς συγκεκριμένους κλάδους που παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα φορολογικά κίνητρα πρέπει πάντα να συμβαδίζουν τους κανόνες της ΕΕ και τις πρωτοβουλίες για δίκαιη φορολογία και διαφάνεια, όπως προβλέπεται από Κομισιόν και ΟΟΣΑ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί κυβέρνηση και αγορά», είπε.