Σ. Μαρκίδης: Βγαίνει αέρα από τον επόμενο μήνα το Tax for All

«Όραμά μας είναι το Τμήμα Φορολογίας Κύπρου να καταστεί ένα από τα καλύτερα της Ε.Ε και να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου», διεμήνυσε ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τον ερχόμενο μήνα τίθεται σε εφαρμογή η πρώτη φάση του συστήματος Tax for All, το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά το υφιστάμενο σύστημα Taxisnet. 

Σε χαιρετισμό του στο 6ο Cyprus International Tax Conference ο κ. Μαρκίδης είπε αρχικά ότι αποστολή μας είναι η διαφύλαξη και η είσπραξη φόρων, η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλής ποιότητας τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.

Στους τρεις πρωταρχικούς στρατηγικούς στόχους του Τμήματος Φορολογίας είναι η μεγιστοποίηση των φορολογικών εσόδων, η ενίσχυση της ολικής φορολογικής συμμόρφωσης και η μείωση της μη συμμόρφωσης στο ελάχιστο. Δεύτερος στόχος είναι είπε, «το να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με αποτελεσματικό τρόπο και να βελτιώσουμε την εμπειρία του φορολογούμενου μαζί μας».

Στις προτεραιότητές του είναι και η μετατροπή του Τμήματος Φορολογίας Κύπρου σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό και δυναμικό οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφανείς εσωτερικές διαδικασίες, λογοδοσία και αξιοποίηση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας και συνεχή σχεδιασμό και διαχείριση κινδύνων.

Δύο ενδεικτικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξη αυτών των στρατηγικών στόχων είναι το TaxForAll-TFA και η ενίσχυση της εθελοντικής φορολογικής συμμόρφωσης

Τόνισε επίσης την επιτυχή διαχείριση του τεράστιου όγκου δεδομένων που προκύπτουν από τις υπάρχουσες πολύπλοκες λειτουργικές απαιτήσεις του Τμήματος Φορολογίας σε σχέση με τους διάφορους τύπους φόρων και τον αυξανόμενο αριθμό φορολογουμένων μέσω της επένδυσης σε ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, ευέλικτο και ολοκληρωμένο σύστημα φορολογικής διοίκησης. που θα υποστηρίξει τις λειτουργίες και τις διαδικασίες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το επερχόμενο νέο ολοκληρωμένο σύστημα φορολογικής διοίκησης, TFA θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των λειτουργιών του Τμήματος και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσίες που παρέχονται στους φορολογούμενους, τους επαγγελματίες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς».

Στο σημείο αυτό είπε πως η πρώτη φάση του TFA θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο μήνα, αρχικά για τον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο κ. Μαρκίδης ανακοίνωσε τα εξής: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία και με τη σημαντική συμβολή και προσπάθειες του προσωπικού μας, καθώς και τη δέσμευση της Διοίκησης, η πρώτη φάση του TFA σε σχέση με το V.A.T. οι θα βγουν ζωντανά τον επόμενο μήνα».

«Η πρώτη φάση του TFA θεωρείται ότι είναι το «game changer» στη διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ του Τμήματος και των φορολογουμένων ΦΠΑ και των ενδιαφερομένων», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Εξήγησε ότι το Τμήμα Φορολογίας έχει καταρτίσει πρόγραμμα εκπαίδευσης τόσο για το προσωπικό του όσο και για τους άλλους χρήστες. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσεται μια νέα υπηρεσία, τηλεφωνικό κέντρο, για παροχή υποστήριξης σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Μια δεύτερη ενέργεια για την επίτευξη των στόχων μας είναι η ενίσχυση της ολιστικής φορολογικής συμμόρφωσης. Η φορολογική συμμόρφωση συνδέεται στενά με τους μηχανισμούς ταχείας αντίδρασης που προκύπτουν από τις στρατηγικές συμμόρφωσης και την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.

«Στόχος μας είναι οι εκκρεμείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να εκκαθαρίζονται πριν από τη λήξη της επόμενης προθεσμίας υποβολής που είναι τον Μάρτιο για τα νομικά πρόσωπα και τον Ιούλιο για τα φυσικά πρόσωπα και εφεξής η πλειοψηφία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα εκκαθαριστεί εντός 6 μηνών από τις προθεσμίες υποβολής τους.

Ως τελευταίο σημείο επισήμανε τη μεγάλη σημασία για στενή συνεργασία όχι μόνο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, άλλοι επαγγελματικοί φορείς, καθώς οι τους φορολογούμενοι. 

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών