powered by

Σχεδιασμός και κατασκευή σκάφους μηδενικών ρύπων στην Κύπρο

Την Παρασκευή 3η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου Zero Emission Sea Transporter (ZEST). Στόχος του έργου είναι η κατασκευή σκάφους μηδενικών εκπομπών,  το οποίο θα συμβάλλει στην απεξάρτηση του παράκτιου στόλου της Κύπρου από τον άνθρακα. Η κοινοπραξία σχεδιάζει μια καινοτομική αλλά εφαρμόσιμη λύση, με την οποία η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σκάφους θα γίνεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το ZEST θα αξιοποιηθεί ως πλατφόρμα ερευνητικών δοκιμών αποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή μικρών σκαφών μηδενικών ρύπων είναι εφικτά στην Κύπρο, με την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού.

Το έργο συντονίζει το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI),  ως Ανάδοχος Φορέας και συνεργαζόμενοι φορείς είναι η SignalGeneriX Ltd της οποίας ο ρόλος επικεντρώνεται στο σύστημα διαχείρισης της ισχύος, και η FP MARINE LIMITED, η οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό, την επίβλεψη κατασκευής και την ενσωμάτωση των προτεινόμενων λύσεων στο σκάφος. Το CMMI έχει τον γενικό συντονισμό του έργου,  την τεχνικο-οικονομική αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων και την ανάπτυξη του ψηφιακού διδύμου για την παρακολούθηση της λειτουργίας, την  ανάλυση του κύκλου ζωής του σκάφους, καθώς και την εκτίμηση του  συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 

Μολονότι οι αυστηροί και φιλόδοξοι στόχοι που έθεσε ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) αφορούν στην ποντοπόρο ναυτιλία, είναι εξίσου σημαντικό η απεξάρτηση από τον άνθρακα να επεκταθεί και  στα σκάφη των θαλάσσιων διαδρομών μικρών αποστάσεων ή εγχώριων μεταφορών, που ευθύνονται για το 13% (παγκόσμια) και το 15% (στην ΕΕ) των συνολικών εκπομπών από τις ναυτιλιακές μεταφορές. Ευθυγραμμιζόμενο με τις διεθνείς προκλήσεις, το ZEST προτείνει δέσμη λύσεων αλλά και την κατάλληλη μεθοδολογία για εφαρμογή σε διαφορετικές κλίμακες.

 

Το έργο CODEVELOP-GT/0322/0029 (ZEST) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGenerationEU, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://www.cmmi.blue/zest/.

Δειτε Επισης

Ανησυχεί και διαμαρτύρεται το ΕΒΕ Πάφου...Τουριστική περίοδος με την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε απόγνωση
Τρία κυπριακά case studies φωτίζουν το μέλλον του BIM στο Cyprus Autodesk Forum 2025
Η τέχνη των μαθητών στο προσκήνιο: Άλλοι δέκα φιναλίστ του The Sovereign Art Foundation
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Αναδεικνύοντας τη μαθητική δημιουργία: Δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού από τον The Sovereign Art Foundation
Οι δηλώσεις των χορηγών των 17ων IN Business Awards(video)
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ειρήνη Πική: Ορόσημο η σύσταση του IGC-Πλατφόρμα για την προώθηση επενδύσεων και την οικονομική διασύνδεση