Powered by

Τουρισμός και στοχευμένα μέτρα έδωσαν ώθηση στην κυπριακή οικονομία

Το πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε τη σταθερή του δυναμική ανάπτυξης, καθώς αυξήθηκε κατά 6,1% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν που αφορούν τις μακροοικοομικές προβλέψεις για την Κύπρο, τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για αντιστάθμιση του κόστους ενέργειας καθώς και ο τομέας του τουρισμού, έδωσαν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και στον τομέα των κατασκευών.

Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, υποστηριζόμενη από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, και υποστηριζόμενη από στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Ο τουρισμός έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς οι αφίξεις ανέκτησαν το χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφτασαν το 80% των επιπέδων του 2019.Επιπλέον, οι εξαγωγές επιχειρηματικών υπηρεσιών αυξήθηκαν σημαντικά. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5,8% εντός του 2022.

Το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2023. Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Κύπρου αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σχεδόν στο επίπεδο του 2019.

Η συμφωνία της ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) στο 50%, που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2023, αναμένεται ότι θα υποστηρίξει κατά κάποιο τρόπο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ο αρνητικός αντίκτυπος

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις των εταιριών καθώς και τον τομέα των κατασκευών σε ό,τι αφορά τις οικιστικές αναπτύξεις.

Οι αυξημένες τιμές και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αναμένεται να επηρεάσουν την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, η οποία προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,6% το 2023, πριν επιταχυνθεί στο 2,1% το 2024.

Πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή

Ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) έφτασε στο 8,1% το 2022, τροφοδοτούμενος από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί στον προβλεπόμενο ορίζοντα, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώνει τον πληθωρισμό της ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού αμβλύνονται περαιτέρω.

Αντίθετα, η ΑΤΑ αναμένεται ότι θα ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να συγκρατηθεί στο 4% το 2023 και στο 2,5% το 2024.

Δειτε Επισης

Nomoplatform: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην διαφάνεια και εξωστρέφεια της Βουλής
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Περιβαλλοντικά ζητήματα αγροτικού τομέα στη συνάντηση Επ. Αγροτικών Πληρωμών-Επ. Περιβάλλοντος
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ανοίγει η Μακαρίου...Οι νέες ρυθμίσεις με την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας