Powered by

Τουρισμός και στοχευμένα μέτρα έδωσαν ώθηση στην κυπριακή οικονομία

Το πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε τη σταθερή του δυναμική ανάπτυξης, καθώς αυξήθηκε κατά 6,1% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν που αφορούν τις μακροοικοομικές προβλέψεις για την Κύπρο, τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για αντιστάθμιση του κόστους ενέργειας καθώς και ο τομέας του τουρισμού, έδωσαν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και στον τομέα των κατασκευών.

Οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, υποστηριζόμενη από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, και υποστηριζόμενη από στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Ο τουρισμός έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς οι αφίξεις ανέκτησαν το χαμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφτασαν το 80% των επιπέδων του 2019.Επιπλέον, οι εξαγωγές επιχειρηματικών υπηρεσιών αυξήθηκαν σημαντικά. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5,8% εντός του 2022.

Το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2023. Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Κύπρου αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να φτάσει σχεδόν στο επίπεδο του 2019.

Η συμφωνία της ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) στο 50%, που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2023, αναμένεται ότι θα υποστηρίξει κατά κάποιο τρόπο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ο αρνητικός αντίκτυπος

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις των εταιριών καθώς και τον τομέα των κατασκευών σε ό,τι αφορά τις οικιστικές αναπτύξεις.

Οι αυξημένες τιμές και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αναμένεται να επηρεάσουν την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, η οποία προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,6% το 2023, πριν επιταχυνθεί στο 2,1% το 2024.

Πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή

Ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) έφτασε στο 8,1% το 2022, τροφοδοτούμενος από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί στον προβλεπόμενο ορίζοντα, καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μειώνει τον πληθωρισμό της ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού αμβλύνονται περαιτέρω.

Αντίθετα, η ΑΤΑ αναμένεται ότι θα ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ προβλέπεται να συγκρατηθεί στο 4% το 2023 και στο 2,5% το 2024.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ